Dostupni linkovi

Gdje će parlamentarci na odmor?


RSE
“Godišnji odmor ću provesti radno” , bila je najčešća fraza koju smo dobili kao odgovor na pitanje poslanicima crnogorskog parlamenta, gdje ćete na odmor. Ipak, pojam “radno” nije za svakog isti. Jedan od članova parlamenta koji će spajati posao i ljetovanje je Savo Đurđevac, poslanik Narodne stranke, koji je rekao da bi, kada bi mogao da bira, ipak najradije ljetovao sa porodicom.
ĐURĐEVAC
Porodica će biti u Tivtu. Tu imamo manji porodični stan, a s obzirom da su izbori na Žabljaku, meni je Bog ove godine opredijelio da sve vrijeme budem na Žabljaku, jer mi je to politički posao. Tako ću imati prilike da upoznam turistički ambijent sjevera Crne Gore.
RSE
Ervin Spahić, poslanik Socijaldemokratske stranke, će bronzani ten sticati zajedno sa građevinskim radnicima, a kupanje u morskoj vodi zamijeniće povremenim skokovima u hladne i bistre vode rijeke Lim, koja protiče nedaleko od njegove kuće u Bijelom Polju.
SPAHIĆ
Renoviram staru porodičnu kuću u kojoj inače živim, tako da ću svoj godišnji odmor potrošiti radeći na toj kući zajedno sa radnicima.
RSE
Treći način poimanja fraze “odmor ću provesti radno” - Miomir Mugoša, poslanik Demokratske partije socijalista i gradonačelnik Podgorice:
MUGOŠA
24. jula u organizaciji State Departmenta idem u radnu posjetu Americi, negdje do 10. avgusta, a 13. avgusta bi trebalo da budem gost gradonačelnice Atine, gospođe Dore Vukoiano, na otvaranju Olimpijskih igara, pa bi se možda ta dva olimpijska dana mogli uračunati u godišnji odmor za ovu godinu.
RSE
Suprotno svojim kolegama Beba Džaković, takođe poslanik DPS-a, kaže da, nakon četrnaest godina, godišnji odmor neće provesti radno, već najvjerovatnije uživajući u blagodetima pješčane plaže i jarkog sunca najjužnijeg dijala Crnogorskog primorja.
DŽAKOVIĆ
Prestala sam da radim 1. januara i samo sam poslanik. Prvi put sam za četrnaest godina isplanirala da odem negdje pet dana. Možda će u Ulcinju biti najmirnije početkom septembra.
RSE
Saša Marković, poslanik Liberalnog saveza, kaže da godišnji odmor redovno koristi zimi kada odlazi na skijanje i obrazlaže zbog čega nije zainteresovan za ljetnja putovanja:
MARKOVIĆ
Ljudi koji žive na moru najmanje i koriste more. Da ne živim na moru, vjerovatno bih svake godine išao na more i uživao na moru, a na ovaj način se mnogo manje uživa na moru.
RSE
Marković je rekao i da, kada je na odmoru, akcija ima prednost nad literaturom. Ipak, sudeći prema odabiru lektire, reklo bi se da ipak vodi računa i o kulturnom aspektu utroška vremena provedenog na odmoru.
MARKOVIĆ
Na odmoru se vrlo malo može čitati zato što uglavnom volim da imam aktivne odmore. Što se tiče čitanja uvijek ponesem Danila Kiša.
RSE
Beba Džaković nema nedoumica kada je u pitanju literatura koju bi ponijela i na pusto ostrvo.
DŽAKOVIĆ
Ja volim Dučićevu poeziju, eseje, putopise...
RSE
Ervina Spahića više od poezije, eseja i putopisa, zanima prošlost. Knjige su spremne, ostaje još samo da se pročitaju.
SPAHIĆ
Ima dosta tih istorijskih knjiga koje bih rado da ponesem. Nemam baš određenu knjigu, ali imam dosta tih knjiga koje nijesam uspio tokom godine da pročitam, a već sam ih lagerovao kod kuće.
RSE
Projekti, dokumenti i takozvani, radni materijali biće glavna literature tokom putovanja Miomira Mugoše. Ipak, može da se desi da se nađe i ponešto od beletristike.
MUGOŠA
Više bih volio da se podsjetim nečega što sam davno čitao, a što može da se projektuje u današnje vrijeme. Osim riječnika koji uvijek ide na tim putovanjima, vjerovatno će se naći i neka knjiga ali ne znam koja.
RSE
Mugoša kaže da zbog nedostatka vremena usljed predanosti poslu gradonačelnika Podgorice, nema čak vremena ni da zamisli svoj idealni odmor iz snova. Njegov koalicioni kolega Ervin Spahić, takođe, ne zamišlja idealan odmor, ali sa drukčijim obrazloženjem.
SPAHIĆ
Ta ekskluzivna mjesta... O njima ne razmišljam. Ja sam suviše skroman. Meni je ideal da odem i na Crnogorsko primorje.
RSE
Saša Marković, poslanik Liberalnog saveza, je rekao da idealan odmor za njega predstavlja put oko svijeta, za koji je siguran da će jednog dana i realizovati.
MARKOVIĆ
Vrlo moguće, zato što ja imam svojih privatnih poslova. Ja sam u politiku ušao iz svog privatnog biznisa, s obzirom da imam nešto naslijeđene imovine ovdje u Budvi. Doći će vrijeme da će se i to moći valorizovati na pravi način. To su aranžmani od nekoliko hiljada eura, a ja mislim da se to uvijek može skupiti.
RSE
Potrega za mirom - po mnogima može biti definicija života. Za Sava Đurđevca, ipak, samo idealan odmor koji bi svoje odredište imao na većim nadmorskim visinama. Đurđevac tumačenje svoje vizije savršenog godišnjeg odmora zaokružuje filozofskim razmišljanjem:
ĐURĐEVAC
Zaista bih potražio mir. Moj bi izbor bio neki finiji ambijent planinskog turizma sa potpunom hamonijom čovjekove mirnoće i onog što Bog daje najljepše, a to su planine. Potpuno bih našao harmoniju između sebe i prirode. Što čovjek više upoznaje ljude - priroda mu biva sve bliža.
XS
SM
MD
LG