Dostupni linkovi

Iduće godine kreditni rejting na svetskom finansijskom tržištu


Taman kada je izgledalo da je Vlada Srbije u povlačenju zbog neuspeha njenog kandidata na predsedničkim izborima i u trenutku kada je protiv nje krenuo već uobičajeni letnji talas štrajkova – ona je ostvarila značajne uspehe u pregovorima sa stranim poveriocima. Najkrupniji po značaju je prekjučerašnji sporazum sa Londonskim klubom poverilaca, koji je dužio Srbiju za ukupno oko 2,7 milijardi dolara i sa kojim se pregovori rastežu već skoro deset godina, a već tri godine posle otpisa oko 66 odsto duga Srbije kod Pariskog kluba. Sada je u Londonu sa konzoricijumom stranih banaka zaključen sporazum o otpisu 62 odsto dugova i reprogramu nešto preko milijardu preostalih obaveza na dvadeset godina, sa rastućom kamatom od 3,75 odsto u prvih pet godina i visokih 6,75 odsto narednih petnaest godina.

Iako se potonja ugovorena kamata može smatrati pomalo previsokom, reč je ipak o značajnom uspehu, jer treba podsetiti da je Milošević još pre deset godina bio pristao na glavnicu veću za pola milijarde dolara od ove koja je sada utanačena, ali taj sporazum nije bio ratifikovan u skupštini tadašnje SRJ. Što se kamata tiče i njihova visina se mora posmatrati u svetlu činjenice da su danas kamatne stope u samoj Srbiji skoro dvostruke.

Dakle, kada se ovaj Londonski sporazum, poveže sa nedavnim dogovorima sa Ruskom federacijom oko starog duga za gas i sa uslovima za nastavak saradnje sa Međunarodnim monetarnim fondom – doista se može reći da je Koštunicin kabinet u kratkom roku smanjio teret spoljnog zaduženja za 2,5 milijarde dolara. Ako se tome doda i regulisanje duga nacionalne naftne kompanije sa Kinom za nekada uvezenu naftu od preko 400 miliona dolara, može se reći da je Srbija sada praktično bez otvorenih sporova oko svojih obaveza prema stranim poveriocima, pa se može očekivati da Srbija iduće godine dođe do kreditnog rejtinga na svetskom finansijskom tržištu. Naravno, ako Vlada u međuvremenu nađe rešenje sa ostale krupne ekonomske teškoće koje sada iznutra pritiskaju zemlju.
XS
SM
MD
LG