Dostupni linkovi

Patnja do kraja života


RSE
Predsjednik udruge Vukovarske majke, Ivan Pšenica, koji je protekla tri dana zajedno sa skupinom roditelja pratio beogradsko suđenje optuženima za ratni zločin nad Hrvatima pogubljenima 1991. na Ovčari, izjavio je danas novinarima u Zagrebu:
PŠENICA
Mislimo da nije farsa. Mislim da predsjedavajući suda vodi proces veoma korektno. On je mlad, ambiciozan čovjek. Mislim i da lista optuženih nije konačna, ali očito da to neće biti nikakva satisfakcija. Možete misliti kako se obitelji osjećaju kada vide potencionalnog ubojicu svoga djeteta.
RSE
Predsjednik Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja čiji se trag gubi u Vukovaru 1991. godine, Josip Jugec, primjećuje i da je atmosfera u samom Beogradu nešto drugčija no ranije.
JUGEC
Danas na suđenju u Beogradu sam primjetio da većina misli: Pogledaj, svi se sada peru, a bili su junaci i hrabri kada su nevine žrtve ubijali. Zašto sada nisu junaci i zašto su to učinili?
RSE
Navodi i riječi jednog od svjedoka:
JUGEC
Svjedok je rekao: “Ja znam da je ovdje neko nešto zakuhao, ali ko je zakuhao neka i kusa”. Drugim riječima, on nije kriv za to što se tamo dogodilo, a ko je kriv neka izvoli za to odgovarati.
RSE
No još uvijek nisu zadovoljni ponašanjem hrvatskih Srba koji bi im, prema njihovom mišljenju, mogli više pomoći da saznaju što se dogodilo s njihovim najbližima. Kata Majić, majka najvjerojatnije ubijenog vukovarskog branitelja:
MAJIĆ
Oni kažu - bili su naoružani. Konkretno, moj sin je bio teški ranjenik. Izgurali su ga zajedno sa ležajem na kojem je ležao. Imao je samo gornji dio pidžame. Bio je nepokretan. Pitam vas, da li je on svoju smrt gledao u oči. Pitam se, šta je to za čovjeka koji je mogao ubiti nepokretno, bezmoćno dijete od dvadeset godina. Da je makar mogao trčati, bilo bi mi lakše.
RSE
Do sada su iz Ovčara identificirane 192 osobe, a osam je neidentificirano. Ukupno se u Hrvatskoj nestalima smatra još 1208 osoba.
MAJIĆ
Bila sam tamo i na prvom suđenju i na drugom. Nemam od toga ništa. Patiti ću do kraja života, ali sebe samu uvjeravam da će jednoga dana doći istina, da će moje dijete pronaći, da ću ga dostojno pokopati sa njegovim ocem, da ću dostojno otići na groblje, zapaliti svijeću i položiti cvijeće.
XS
SM
MD
LG