Dostupni linkovi

Zabrinjava me zaostajanje u razvoju Kosova


Ima pozitivnih reagovanja od profesionalaca, ljudi koji prate procese koji su u toku na Kosovu, na predlog koji je proizišao iz kabineta predsednika Skupštine Kosova o planu za reformu lokalne samouprave i teritorijalnu podelu odnosno decentralizaciju, ističe u intervjuu za naš program Nexhat Daci predsednik Skupštine Kosova, odgovarajući na pitanje može li se o tom projektu obezbediti unutarkosovski konsenzus.

Zijadin GASHI (Priredio: Gëzim BAXHAKU)

DACI: Ima mnogo godina kako sam zabrinut za zaostajanje Kosova u celokupnoj njenoj gami. Ove tri godine u institucijama izuzetno me zabrinjava apsolutno zaostajanje u razvoju Kosova, znaci ekonomsko razvojni karakter i analiza postojece situacije. Ima na Kosovu jedna struktura koja je na Kosovu instalirana negde sedamdesetih admnistrativnih godina , vreme kada je bavljenje selom iili ekonomskim razvojem izgfledalo kao ludost ili seljastvo, vec se zelelo da se grade veliki objekti, mamutski objekti koji su bili simbol tog sistema i Kosovo je stalni islo ka padu i zaostajanju u razvoju,znaci u potpunom zaostajanju na ekonomskom planu, na frustriranje gradjana sa postojecim stanjem usluga koja su im se pruzala. Imajuci uvek susrete i sastanke sa raznim kosovskim strukturama pokusavao sam da izradim jednu ideju, dok je moje prisustvo u Londonu i drugim zemljama Evrope i pitanja sta cini Kosovo za Kosovare uvek su bila bez adekvatnog odgovora.

To me je nateralo da zajedno sa mojom kancelarijom, koja je izuzetno ozbiljna i profesionalno spremna razmisljam sta mi mozemo uciniti za Kosovo i proizisla je ideja da izadjemo sa ovim osnovnim konceptom o administrativnoj podeli i reformi lokalne samouprave, ali samo kao osnovnom principu. Tri osnovna cilja u ovom osnovnom principu bice: ekonomski razvoj i dobrobit Kosova, osecaj sigurnosti gradjana Kosova za granice Kosova i razvoj Kosova, i zadovoljenje lokalnom samoupravom i ukljucivanje cele etnicke game Kosova u jedan zajednicki projekat. Ja mislim da prvi signali , reakcije dobrih profesionalaca koja shvataju procese u toku su pozitivni, nece reci da podrzavaju ali su pozitivni za naredni rad.

RSE: Ima procena da ustavnim promenama Skupstina moze izazvati nove razdore i sukobe sa medjunarodnom admnistracijom. Dali ce Skupstina insistirati na tim promenama cak i ako se razgovori sa gospodinom Brayshaw zavrse neuspehom?

DACI: Da, to je najveca briga Parlamenta i moja uopste, jer smo se mi opredelili za stratesko partnerstvo, to sto je i gospodin Holkeri spomenuo na plenarnoj sednici. Ali partnerstva bez podrske Skupstini Kosova nece biti. To sam ja jasno rekao i vodjstvu demokratskih procesa u svetu, u Washingtonu, da radimo da ubedimo medjunarodne faktore o opravdanosti promena kapaciteta institucija , jer smo pred fijaskom, pred punim kolapsom. Pred kolapsom koji ce rezultirati enormnim frustacijama gradjana, sto mi ne zelimo. Ja razumem polozaj UNMIK-a, on je u statickoj poziciji, to je mehanizam koji nema kapaciteta za unutrasnje promene, jer to ne dozvoljavaju okolnosti. Zatrazicu potpuno razumevanje , posto smo i u dobrim licnim odnosima, ali mi imamo obaveze prema Kosovu i njenim gradjanima i ja sam spreman da svoje obaveze izvrsavam.

RSE: Vi ste spomenuli kolaps u kojem moze da se nadje Kosovo. Kako se moze prevazici takvo stanje imajuci u vidu da je pred Kosovom proces implementacije standarda koji bi otvorio put definisanju statusa. Da li ce se traziti novi koraci koji ce popraviti ovo stanje i ovaj kolaps?

DACI: Ja uvek sa potpunim ubedjenjem kazem da Kosovo ima sve resurse, sve prirodne izvore kako bi izbeglo taj kolaps. Kosovu i kosovarima u rukovdstvima institucija i partijama posebno nedostaje odgovornost prema kosovarima. Nedostaje im odgovornost da se u strukturama ukljucuju profesionalci svih delatnosti, nezvisno dali pripadaju ili ne partijama, civilnom drustvu i rekao bih , da kao i svaki pocetak boluju od bolesti koje zahtevaju i pamperse, ne samo lekove. Medjutim, ako idemo sa vladom koja svakog dana ujutro menja koncepte, svoja ubedjenja, odgovornosti ja se plasim da vodimo Kosovo u jedan corsokak u kojem cemo sami sebi vaditi oci.
XS
SM
MD
LG