Dostupni linkovi

To je ono pravo


LUSTIG
Do sada smo išli u Frankfurt na sajam knjiga, a sada je tu. To je evropski. Puno je ljudi, a to je jako važno.
RSE
Proslavljeni holivudski producent Branko Lustig samo je jedan od brojnih gostiju koje smo zaustavili na otvaranju najnovijeg sajma knjiga u Hrvatskoj.
LJEVAK
Ne samo u Hrvatskoj, već u cijelom svijetu, interes za knjigu raste. Digitalizacija knjige je to samo potpomogla.
RSE
Tvrdi to predsjednik Udruge hrvatskih nakladnika Zdenko Ljevak, a bivši ministar kulture Anton Vujić potkrepljuje i podacima.
VUJIĆ
Sustav knjižnica grada Zagreba izdaje oko pet miliona naslova godišnje. To je vrlo pristojna brojka koja je evropska.
RSE
Napominje da su svi sajmovi knjiga u Hravtskoj izuzetno posjećeni, od Pulskog, do najvećeg Interlibera.
VUJIĆ
Interliberu je u prošloj godini posjetilo do 150 tisuća ljudi.
RSE
Glumica i književnica Arijana Čulina:
ČULINA
Meni se to sviđa. To je pozitivno. Mislim da je knjiga dobra kao pandam svemu ovome što nam se sada događa: priliv emisija iz Evrope, raznorazne kopije, reality show, gomila talking show-a, stvaranje zvijezda preko noći. Mislim da je knjiga ipak jedna konstanta.
RSE
Selektor programa Drago Glamuzin kaže kako u Hrvatskoj nije samo povećan ineters za knjigu, već i za domaće pisce.
GLAMUZIN
Još prije pet godina na top listama ste imali samo strane autore. Prva mjesta su bila rezervirana za strane autore, a danas su ona isključivo rezervirana za Tomića, Jergovića, Ferića.
RSE
Jedan od njih je i pisac Borivoj Radaković:
RADAKOVIĆ
Zahvaljujući jednom krugu mlađih kritičara, jednom krugu izdavača, urednika po medijima, u jednom kritičnom trenutku je to esksplodiralo. Došlo je do krasnog buma. Nadam se da ovo nije labuđi pjev knjige, već da će to potrajati i u sljedećim decenijama.

- Čitam sada Jergovića. Mislim da je jako dobar.

- Meni je Arijana Čulina super.

- Oduševljena sam. Obožavam knjige. Toliko knjiga na jednom mjestu. Prelijepo.
RSE
Zagrebački sajam knjiga zamišljen je kao kompilacija Pule i Interlibera, kaže predsjednik udruge Zdenko Ljevak.
LJEVAK
Pula je specifičan sajam. To je više autorski sajam. Ovaj sajam se može nazvati jednom kompilacijom Pule i komercijalnog sajma.
RSE
Osim u knjižari Profil Megastor, gdje je i sajam otvoren, susreti s piscima, književne večeri, te čak sto promocija održavati će se do 3. srpnja na još dva mjesta: književnom klubu Buksa i Đuri II, a glavna tema 1. Zagrebačkog sajma knjiga su novinari i pisci.
GLAMUZIN
U nekoliko minuta ćete se sjetiti bar dvadesetak imena hrvatskih novinara koji su u zadnjih nekoliko godina objavili zapažene knjige, od Miljenka Jergovića, Jurice Pavičića, Tomića, preko Feralovaca: Lucića, Tanje Gromače, Đikića, do Renata Baretića koji je u posljednjih nekoliko dana primio tri nagrade.
RSE
Manje poznata široj javnosti, ali sve produktivnija kao pisac, je i novinarka hrvatskog radija Jasenka Domaž.
DOMAŽ
Iz poštovanja prema novinarstvu koji me izdržava, hrani i plaća moje račune, kažem da sam novinar. Intimno, po duši, mislim da sam u prvom redu pisac. Mislim da je predivno ovo što se događa danas u Hrvatskoj sa knjigom. Čini mi se, uz sve ono u čemu živimo, da je to možda od lijepih stvari za koju mogu reći - to je ono pravo.
XS
SM
MD
LG