Dostupni linkovi

Žrtve ne vjeruju balkanskim pravosudnim sistemima


Hrvatska potpuno sarađuje sa Tužilaštvom, u BiH Republika Srpska ne sarađuje, a Srbija i Crna Gora je postala utočište za osobe koje su u bijegu od međunarodne pravde. Najmanje 15 optuženih provode najviše vremena u SiCG, kazala je Delponteova. Prema iformacijama koje je nedavno dobila, čak i bjegunci za koje se vjerovalo da im je prebivalište u RS nedavno su se prebacili u SCiG. "Ja trenutno oklijevam čak i da vlastima Srbije proslijedim bilo kakvu informaciju o bjeguncima, zato što su mi prošli put, kada sam im dala preciznu informaciju o bjeguncu visokog ranga optuženom za genocid u Srebrenici, vlasti Srbije odgovorile da zbog političkih okolnosti nije poželjno uhapsiti ga”, rekla je Delponteova.

Ona je dodala da je gotovo deset godina otkako su Radovan Karadžić i Ratko Mladić optuženi za genocid i ratne zločine, i isto toliko koliko su u bijegu. To je uvreda za međunarodnu pravdu i Vijeće sigurnosti, kazala je Delponteova.

Inače, na večerašnjoj raspravi na East Riveru najčešće se spominjala strategija okončanja rada Tribunala. Pored problema sa bjeguncima od međunarodne pravde Karadžića, Mladića i Ante Gotovine, predsjednik Tribunala, sudac Theodore Meron, rekao je da očekuje od Vijeća sigurnosti da pruži Tribunalu svu potrebnu podršku kako bi rokovi iz Rezolucije 1503 bili ispunjeni.

“Apeliram na Vijeće sigurnosti – kazao je predsjednik Tribunala - da podstakne odlučnost međunarodne zajednice i uspostavljanje vladavine prava, kako neki od najstrašnijih zločina poslije Drugog svjetskog rata ne bi prošli nekažnjeno. Pozivam Vijeće da se upozna sa svim činjenicama i da preduzme sve neophodne poteze kako bi Tribunal mogao nastaviti svoj rad, odnosno kako bi smo realizirali strategiju za okončanje rada Tribunala”.

“Krajem 2004. godine biće okočane sve istrage i vjerujem da ću do tada podići još šest optužnica protiv 11 osoba, ali bi se one trebale procesuirati na četiri suđenja”, kazala je glavna tužiteljica. I ona je upozorila da je izostanak hapšenja bjegunaca od pravde problem koji blokira strategiju okončanja rada Tribunala.

“Da je Karadžić bio uhapšen početkom godine – kazala je Delponteova – ne bi mu se moralo suditi odvojeno, nego bi se procesuirao zajedno sa Momčilom Krajišnikom”.

Govoreći o pitanju prebacivanja nekih slučajeva državama na Balkanu, Delponteova je rekla da njihova pravosuđa moraju biti temeljito reformirana. “Dobila sam brojna pisma žrtava zločina koje su mi poručile da ne vjeruju svojim pravosudnim sistemima”, rekla je glavna tužiteljica.

Članovi Vijeća sigurnosti su jednoglasno prihvatili izvještaje predsjednika i glavne tužiteljice Tribunala.
XS
SM
MD
LG