Dostupni linkovi

Izbor drugog kosovskog mobilnog operatora pod sumnjom


Anton Berisha, rukovodilac Posebnog regulatora za telefoniju, u izjavi za nas radio je odbacio reakcije americke kancelarije i premijera Rexhepija u vezi sa jucerasnjom odlukom. Gospodin Berisha istice kako se ne radi o reagovanju vlade vec premijera, dok je prema njemu institucija na cijem je celu u skladu sa svojim ovlascenjima donela odluku da Mobikos bude dobitnik licitacije.

On je kritikovao i americku kancelariju isticuci kako je vremenski period od mesec dana postovan i bio sasvim dovoljan za razmatranje ponuda. “Bilo je uticaja na njih (clanove komisije) da ne glasaju za taj izvestaj i bilo je previse poziva od strane americke kancelarije kojima su izrazena uznemirenja da li ste razmotrili ili niste razmotrili sve, da li je material na engleskom ili nije, i za ponedeljak nije bilo moguce da bude iznenadjenje , posto smo mi predvideli jednomesecni rok i taj rok je ispostovan”, kaze gospodin Berisha.

Americka kancelarija u Pristini nema sta da doda vrlo jasnoj izjavi njene sefice Marsi Ries, kaze Michael McCllellan, zvanicnik za informisanje u ovoj kancelariji. “Ono za sta smo zabrinuti je proces i imamo ozbiljna uznemirenja u vezi sa njim i to je jasno izreceno u izjavi gospodje Ries”, rekao je gospodin McCllallen.

U vezi sa izborom drugog operatera mobilne telefoninje danas je reagovala i engleska kancelarija u Prishtini. Mark Dickinson, sef Engleska kancelarije u Pristini u saopstenju za javnost, isticuci da nema komercijalnih interesa u ovoj licitaciji , izrazava uznemirenje procedurom koja je vodjena prilikom izbora operatera.

“Lose je za Kosovo ako se procedure sa ovolikim strateskim interesom odvijaju netransparentno i cije se postenje dovodi u sumnju” , kaze se u saopstenju i istice da takva ponasanja mogu udaljiti legitimne strane investitore da investiraju na Kosovu.

Gospodin Dickinson istice da pitanja kao ovo imaju uticaja na dobrobit gradjana Kosova, tako da ostajanje van razjasnjavanja postojecih sumnji je izbegavanje odgovornosti.

I pored cinjenice da je mobilna telefonija rezervisano ovlascenje sefa UNMIK-a, zvanicnici iz IV stuba UNMIK-a zaduzeni za ekonomski razvoj su izjavili kako UNMIK nije bio ukljucen u procesu objavljivanja i odlucivanja o ovoj licitaciji.

Premijer Kosova je, kao sto smo juce informisali ,od vrsioca duznosti sefa UNMIK-a Charlesa Brayshawa zatrazio da suspenduje odluku o izboru drugog operatera mobilne telefonije, ali UNMIK do sada nema odgovor vec se, kako su nam i juce rekli, ceka dolazak gospodina Brayshawa.

Istovremeno, danas je ministar za saobracaj i telekomunikacije u Vladi Kosova Zef Morina, kako su nam rekli u njegovom kabinetu, imao sastanak sa clanovima komisije koja je odlucivala o ovom tenderu. Medjutim, uprkos nasem insistiranju, do slanja ovog izvestaja nemamo informacija o tom sastanku, niti stav ovog ministarstva cija su nadleznost pored ostalog i poste i telekomunikacije Kosova.
XS
SM
MD
LG