Dostupni linkovi

Sve je to jedna velika koincidencija


RSE
Milorad Ulemek Legija, bivši komandant Crvenih beretki, rekao je u Specijalnom sudu da je u jesen 2000. godine od Dušana Spasojevića, koji se u optužnici navodi kao vođa Zemunskog klana, čuo da je Ivan Stambolić otet da bi se oslabila pozicija Slobodana Miloševića pred predsedničke izbore 2000. godine, ali da je ta stvar, kako se izrazio, izmakla kontroli. Iz tog razgovora zaključio sam da je otmica bila nagodba Dušana Spasojevića i pojedinca iz DOS, rekao je Ulemek.

Optuženi Ulemek rekao je pred sudom da su se Spasojević i Mile Luković, takođe član zemunske grupe, predali policiji tri dana pre nego što su ubijeni tokom akcije Sablja i izjavio da misli da su njih dvojica likvidirani jer su previše znali.

Govoreći o atentatu u Budvi na Vuka Draškovića, lidera SPO, Ulemek je rekao da niko iz Jedinice za specijalne operacije nije učestvovao u tome. On je izjavio da je sve to jedna velika koincidencija jer su se po nalogu tadašnjeg ministra policije Vlajka Stojiljkovića, trojica pripadnika JSO u vreme atentata nalazili u Budvi ali da bi, kako je ispričao, prebacili u Srbiju Nenada Đorđevića, nekadašnjeg funkcionera Jugoslovenske levice, kojeg je trebalo da uhapsi vojska. Ulemek je izjavio i da mu Slobodan Milošević, protiv kojeg je u slučaju Stambolić postupak izdvojen, nikada nije izdavao bilo kakva naređenja.

Nakon Ulemekovog izjašnjavanja, njegov advokat Slobodan Milivojević kratko je novinarima rekao:
MILIVOJEVIĆ
Za sve što je izgovorio, ono što je neophodno, mi imamo odgovarajuće dokaze koje ćemo ponuditi sudu i koji će biti predmet rasprave i analize tokom postupka.
RSE
Ulemek je napomenuo da ima neka dokumenta sa kojima raspolaže, da je u poslednjih mesec dana prikupio informacije.
MILIVOJEVIĆ
Tada kada je to govorio, govorio je o informacijama i dokumentima o ubistvu Spasojević Dušana i Luković Mileta.
RSE
Vladan Batić, bivši ministar pravde i jedan od lidera nekadašnjeg DOS, u izjavi za naš radio rekao je da optužbe Ulemeka nisu vredne komentara, a govoreći generalno o njegovoj odbrani rekao je:
BATIĆ
Po našem zakonu svako može da se brani kako hoće ali tu je sud da ceni takvu odbranu u sklopu svih ostalih dokaza. Otpala je očigledno čitava odbrana, dakle sve se pokušava prebaciti na neke mrtve ljude, uz pokušaj anatemisanja nekih ljudi iz prethodne vlasti, iz DOS, itd. Olako, o jednom trošku, i negiranje sopstvene krivice, ali previše je to naivno da bi bilo vredno pomena.
RSE
Sud je odlučio da se postupak protiv optuženog Nebojše Pavkovića, bivšeg načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije izdvoji zbog lošeg zdravstvenog stanja u kojem se Pavković nalazi i naložio da se pregleda optuženi Leonid Milivojević, kako bi se ustanovilo da li je sposoban da prati suđenje, jer se žali na glavobolju i loše zdravlje.
XS
SM
MD
LG