Dostupni linkovi

Oprezno zadovoljstvo zbog izbora Borisa Tadića


Muhamet Hamiti, portparol predsednika Kosova Ibrahima Rugove, istice veoma vaznim sto se Kosovo i njegovi susedi okrecu zapadu, i dodaje da je Kosovo odavno krenulo putem evropske integracije: “Nas cilj je nezvisnost i integracija u evroatlantske strukture. Drago nam je ukoliko i nasi susedi gledaju prema zapadu. Smatra se da je novoizabrani predsednik Srbije, proreformski i prozapadno orijentisan. Ubrzo ce se takav njegov stav isprobati u odnosima prema Kosovu”, kaze Hamiti.

Vlada Kosova je ocenila kako ce vreme pokazati da li novi predsednik Srbije nudi konstruktivniji stav prema Kosovu. Portparol Vlade Kosova, Mimoza Kusari, kaze da pobeda demokratskog kandidata na predsednickim izborima u Srbiji nije dovela do velikih iznenadjenja sto se Kosova tice, s obzirom da, kako je rekla, manje vise svi kandidati imaju isto glediste prema Kosovu: “Nedostaje kritican i hrabar stav u odnosima Srbije prema Kosovu. Naravno treba vremena da bi se videlo da li ce buduci predsednik uspeti da ponudi konstruktiviniji stav nego sto smo imali do sada. Mogucnosti za unapredjenje odnosa Kosova i Srbije su jos ogranicene, imajuci u vidu da i u Srbiji vlada koalicija i da u parlamentu jos uvek vise od 30 odsto cine radikalne snage”.

Predstavnici kosovskih Srba u privremenim institucijama isticu da se sada demokratske snage u Srbiji namecu kao pravi sagovornik o svim pitanjima vezanim za Kosovo. Oliver Ivanovic, clan predsednistva Skupstine Kosova: “Izborom predsednika Srbije kompletiraju se demokratske institucije u Beogradu, i one se kao takve namecu kao ozbiljan sagovornik po svim pitanjima vezanim za Kosovo. Nama je to vazno jer u prethodnom periodu smo se vrlo cesto osecali usamljeni. Beogard do 2001. godine nije bio prihvatan i priznavan kao sagovornik po pitanju problema ovde. Sada vise nema takvog izgovora”.

Bajram Kosumi, clan Predsednistva kosovske skupstine iz Alijanse za buducnost Kosova, ocenjuje da je izbor Borisa Tadica za predsednika Srbije dobra vest, jer su pobedile snage koje teze izgradnji demokratije, ali i pored toga, smatra Kosumi, Srbija i demokratija su dva razlicita pojma. Medjutim prema recima Kosumija, dobro je to sto ce sada kosovski Srbi, koji zavise od zvanicnog Beograda, biti takodje predvodjeni demokratskim principima: “Podrska susednih zemalja Kosovu, posebno Srbije, je dobrodosla. Posebno zbog toga sto Srbi na Kosovu zavise od Beograda, tako da ako Beograd gleda procese na demokratski nacin onda ce i kosovski Srbi biti deo demokratije”, kaze Kosumi.

Oliver Ivanovic, izrazio je razocarenje jer su kosovski Srbi najvise glasova dali kandidatu radikala, isticuci da je to neophodno promeniti: “Srbi na Kosovu moraju shvatiti da imaju odgovornost za svoj glas. Moraju da shvate da isto tako poboljsanje stanja ide mnogo sporije nego sto bi mnogi ocekivali. Znaci nema brzih resenja i treba da se opredeljivati prema onima koji na duze staze mogu garantovati poboljsanje, demokratskim sredstvima, a ne prema onima koji daju slatka obecanja”.

Kosovski zvanicnici kazu da je sada potrebno videti kakvi ce biti stavovi Tadica u vezi sa razgovorima o tehnickim pitanjima izmedju Beograda i Pristine i eventualnim povratkom kosovskih Srba u privremene institucije.
XS
SM
MD
LG