Dostupni linkovi

Predsednički izbori u Srbiji ne bude optimizam u Prištini


Kusari ocenjuje da je razocaravajuce to sto radikali i dalje uzivaju veliku podrsku u Srbiji, stoga se ne moze ocekivati promena politickog stava prema Kosovu: “Premijer i vlada Kosova nisu optimisti u vezi s tim sta mogu doneti predsednicki izbori u Srbiji. Razocaravajuca je cinjenica da posle svega sto se dogodilo na prostoru bivse Jugoslavije, ponovo su radikali oni koji dominiraju na izborima u Srbiji”, kaze Kusari, isticuci da ipak treba sacekati i videti koga ce srpski narod izabrati za svog predsednika.

O dvojici kandidata za predsednika Srbije, Tomislavu Nikolicu iz Srpske radikalne stranke i Borisu Tadicu iz Demokratske stranke, izjasnjavace se i Srbi na Kosovu. Prema podacima Centra za slobodne izbore i demokratiju, koji ce pratiti izbore, na Kosovu je registrovano vise od 97 hiljada biraca a u srpskim sredinama ce biti otvoreno 241 biracko mesto. U prvom krugu predsednickih izbora kosovski Srbi su najvise glasova dali radikalu Nikolicu.

Bez obzira na to ko moze osvojiti najvise glasova na sutrasnjim izborima, Mimoza Kusari kaze da nije optimista kada je u pitanju mogucnost nastavka razgovora o tehnickim pitanjima izmedju Kosova i Srbije, sto je i jedan od standarda: “Kosovo kao temu koriste razlicite politicke partije, ali nijedna srpska politicka partija nije izasla sa nekim predlogom koji bi bio prihvatljiv za kosovsku stranu”, kaze Kusari.

Kada je u pitanju ucesce predstavnika kosovskih Srba u radu privremenih institucija, Kusari kaze da premijer Redzepi radi na promovisanju medjuetnickog dijaloga unutar Kosova: “Nedavni sastanak u americkoj kancelariji pokazuje da postoji i da moze postojati nacin da se Srbi nakon razgovora o prakticnim pitanjima vrate u kosovske institucije, s obzirom da su oni legitimni predstavnici kosovskih Srba”, kaze Mimoza Kusari.

Inace predstavnici kosovskih Srba isticu da ce politicka slika u Srbiji, posle predsednickih izbora uticati na zbivanja u srpskoj zajednici na Kosovu, te da ce njihova odluka o eventualnom izlasku na oktobarske izbore za kosovski parlament, biti doneta posle 27. juna.
XS
SM
MD
LG