Dostupni linkovi

Uličarski maniri političara – u prirodnoj veličini


RSE
Govoreći o sudskom procesu protiv političkog lidera liberala Miodraga Živkovića, kojeg je tužio za klevetu jer ga je lider liberala nazvao voajerom i korisnikom usluga S.Č., crnogorski premijer Milo Đukanović, na press konferenciji u srijedu, osvrnuo se na jedan od Živkovićevih zahtjeva da se medicinski vještači njegovo tijelo, da bi se vidjelo da li odgovara opisu koji je u istražnom postupku dala S.Č., ključni svjedok afere seks trafiking, što je sudija odbila.
ĐUKANOVIĆ
Kako uopšte sudija sebi daje za pravo da odbije jedan kapitalno važan prijedlog oko inicijative gospodina Živkovića da se izvrši vještačenje nadamnom. To jeste ozbiljan problem. Ne znam kako u tome da pomognem? Jedino, ako to nešto znači, da se ponudim da se mimo sudnice gospodinu Živkoviću izložim ovako u prirodnoj veličini, pa da ustanovi sve što ga zanima. Računajući na jedinstvo opozicije, računam, da taj pregled ne bi morao da bude pojedinačan, nego bi bio konzilijaran i onda bi došli do nedvosmislenih zaključaka oko mog učešća u tom i ko zna kojim sve još zločinima.
RSE
Nakon jučerašnjih oštrih reakcija opozicije koja je Đukanovićevu izjavu okarakterisala kao “javnu blasmeniju”, “uličarski manir”, sa sinoćnjeg mitinga opozicije politički lider Liberalnog saveza Miodrag Živković odgovorio je crnogorskom premijeru.

ŽIVKOVIĆ
Pa mu ja poručujem sa ovog Trga slobode neka ga izloži svojoj Vladi u svoj svojoj veličini. Neka ga izloži svojim najbližim prijateljima mafijašima, neka ga izloži Glavnom odboru Demokratske partije socijalista. Oni su zaslužili da im ga izloži u svoj svojoj veličini.
* * * * *
Potražili smo i dodatni komentar od lidera liberala Miodraga Živkovića

RSE
Gospodine Živkoviću, juče prije podne ste Đukanovićevu izjavu okarakterisali kao primitivan, uličarski žargon koji ne želite da komentarišete. Kako onda komentarišete vašu sinoćnju izjavu koja je bila odgovor Đukanoviću?
ŽIVKOVIĆ
Evo, sve ono što sam rekao sinoć na protestnom mitingu u Podgorici nije ništa drugo nego reakcija na jedan nevjerovatan primitivizam i na jedan uličarski žargon Mila Đukanovića. Naime, sa takvom svojom izjavom Milo Đukanović je pokušao da skrene pažnju sa suštine stvari, a suština stvari jeste da je njegov sud i da je njegov sudija odbio devetnaest dokaznih predloga koje sam ja predložio u sudskom postupku po tužbi Mila Đukanovića, čime mi je onemogućeno da se branim, čime je ugroženo moje temeljno ljudsko pravo na odbranu. Svjestan je Milo Đukanović za to što je uradio. Pazite. Ja sam u tom postupku tražio da sudski vještaci, što je sasvim legitimno i što je normalno u sudskom postupku, pregledaju neke karakteristike na nagom tijelu Mila Đukanovića koje je moldavska državljanka veoma detaljno opisala, što je veoma važno zbog identifikacije. Kada je sud to odbio, Đukanović je uradio to što je uradio da bi skrenuo pažnju sa tog veoma važnog detalja. Htio sam da poručim u isto vrijeme Milu Đukanoviću da nema on šta da pokazuje meni, nema šta da pokazuje crnogorskoj opoziciji. Neka pokaže svo svoje tijelo u prirodnoj veličini onima koji su njegovi najbliži saradnici.
RSE
Vi, kao opozicija, se nudite građanima kao alternativa aktuelnoj vlasti. Da li mislite da ste sinoćnjim nastupom ponudili valjanu alternativu jednoj izjavi vašeg političkog protivnika koje je iz vaše partije ocijenjena uličarskom ili ste i sami možda otišli korak dalje?
ŽIVKOVIĆ
Ne. Ja ne mogu da vjerujem da se može poistovijetiti ono što sam ja sinoć rekao i ono što je rekao Milo Đukanović. Sasvim je normalno da, kada neko izjavi ono što je izjavio Milo Đukanović na konferenciji za štampu, treba mu adekvatno odgovoriti. On je ponudio svoje tijelo u svoj svojoj veličini da ja to pregledam. Mislim da je to apsolutno uvrijedljivo i da je to uličarski. Ja sam samo rekao da meni to ne treba. Neka to rade njegovi najbliži saradnici., iako to nije adekvatan odgovor. Ako taj odgovor bilo čime ulazi u zonu primitivizma, ja onda ne znam što da kažem. Siguran sam da ne ulazi u tu zonu, nego je samo adekvatno upozorenje da se skloni od mene, da prekine na taj način da me provocira.
RSE
Sve u svemu, gdje ovakav nivo dijaloga vodi Crnu Goru?

ŽIVKOVIĆ
Ne samo ovakav nivo dijaloga, nego sve ono što radi aktuelna vlast vodi radikalizaciji svega postojećeg u Crnoj Gori. Opozicija je tražila Đukanoviću da podnese ostavku. Opozicija je iznijela zahtjev za prelaznom Vladom, jer opozicija traži vanredne parlamentarne izbore, a da će idući četvrtak, s obzirom da Vlada ćuti, da Milo Đukanović ćuti, dati adekvatan odgovor na sve to.
* * * * *
Sociolog profesor doktor Srđan Vukadinović potvrdio je da je u Crnoj Gori evidentno nepostojanje političke kulture


VUKADINOVIĆ
Na osnovu izjava premijera Đukanovića i ljudi iz opozicije možemo da sudimo o nivou političkog dijaloga, odnosno, političke kulture u Crnoj Gori ili još šire o postojanju javnog mnjenja u Crnoj Gori. Zapravo, javno mnjenje u Crnoj Gori ne postoji iz tog razloga što nema ni političke kulture, ni političke ideologije kao bitnog obilježja javnomnjenskog procesa i javnomnjenske djelatnosti. U ovom konkretnom slučaju mi možemo da govorimo o dva načina izražavanja. Đukanović je u svom govoru na konferenciji za štampu upotrijebio jedan kolokvijalni žargon, jedan kolokvijalni govor, dok lideri opozicije upotrebljavaju jedan primitivan govor, govor primitivizma koji odlikuje njihove političke programe. Politički programi opozicije su na jednom primitivnom spoju i fonu tradicije i srednjovjekovne mitomanije i onda ne možete očekivati ništa drugo. Razlike između kolokvijalnog govora i jednog primitivnog govora zasnovanog na mitomaniji i nekim zabludama je upravo kao i razlika između satire i humora. U sociologiji se satira smatra obilježjem zdravog duha, dok humor koji može da bude dosta neukusan, dosta neotesan smatra se obilježjem bolesnog duha. Tako da kada govorimo o ove dvije njihove izjave o njihovom odnosu, govorimo o jednom dostignutom nivou političke kulture u Crnoj Gori koja se ispoljava kroz javno mnjenje, a javno mnjenje se u Crnoj Gori formira na osnovu stavova pojedinaca ili političkih grupacija kojoj oni pripadaju, upravo iz tog razloga što te političke kulture ne postoje. Ali i u okviru političke kulture treba razlikovati i velike su razlike između jednog kolokvijalnog govora i između jednog govora primitivizma.

RSE
Kakve posljedice ovako jednog niskog političkog dijaloga u Crnoj Gori mogu biti po jedno društvo uopšte?
VUKADINOVIĆ
Posljedice za društvo jednog ovakvog dijaloga su u tome što nema javnog mnjenja. Bez jednog javnog mnjenja nema konstruktivne kritike vlasti i nema konstruktivne kritike društvenih procesa, jer Crna Gora ne živi politiku. Ona treba da živi procese, jer sve što se dešava su procesi. Vrijeme prolazi, a procesi ne mrdaju s mrtve tačke nego, naprotiv, oni idu mnogo više u minus nego onda kada su započeli. Mi smo danas mnogo dalje od razriješenja nekih društvenih procesa, nego što je to bio slučaj '90. godina kada se sa njima započelo. Jedan bitni generator i konstituent i modelator tih procesa je javno mnjenje. Javno mnjenje danas u Americi formira “Vašington Post”. Može američki Kongres i predsjednik Amerike da donosi ne znam kakve odluke, ali “Vašington Post”, ako zauzme određeni stav oko nekih pitanja, onda stvari postaju sasvim drugačije. U tom smislu je velika opasnost za Crnu Goru što dolazi do urušavanja jednog bitnog segmenta, odnosno, nije ni bio konstituisan taj javnomnjenski segment, nego sa tim procesima konstituisanje zdravnog javnog mnjenja, javnog mnjenja koje je jedan produktivan konstrukt vlasti je dosta usporeno, otežano i ide jednim otežavajućim tokom.
XS
SM
MD
LG