Dostupni linkovi

“Hej Sloveni” odlazi u istoriju


RSE
Radnu verziju predloga buduće himne državne zajednice Srbije i Crne Gore uradio je, kako saznajemo, aranžer i kompozitor Slobodan Marković i taj demo snimak je već upućen u kabinet predsednika Saveta ministara Svetozara Marovića. Sledeće nedelje o njoj bi trebalo da se izjasne ministri Srbije i Crne Gore i ukoliko predlog nove himne dobije njihovu podršku on će se uskoro naći u parlamentu. Postoji li mogućnost da nova himna Srbije i Crne Gore bude na dnevnom redu poslednje sednice letnjeg zasedanja koja se održava početkom jul,a upitali smo potpredsednika Skupštine Srbije i Crne Gore Milorada Drljevića.
DRLJEVIĆ
Postoji mogućnost ukoliko Savet ministara predloži tu varijantu premda ja očekujem i da se učine određene konsultacije, znači u državama članicama.
RSE
Osnovna ideja je da se do nove himne državne zajednice dođe spajanjem dela stare srpske himne “Bože pravde” i crnogorske tradicionalne pesme“Oj, svijetla majska zoro”. Još uvek se ne zna kako će kompozitor uskladiti te dve melodije. Kompozitor i aranžer Slobodan Marković našao se u svakom slučaju pred teškim izazovom da spoji dve potpuno različite melodije, što ovaj autor opisuje za naš program na sledeći način:
MARKOVIĆ
Skoro da je najteže što sam dosada dobio da spojim dve pesme koje po karakteru nemaju nikakve veze jedna sa drugom. Tako da su različiti karakteri tih pesama tražili od mene da ih nečim spojim. Ja sam samo uradio adaptaciju onako kako ja mislim da je najelegantnije da se reši da iz jedne melodije može da se uđe što je moguće direktnije u drugu. Jer himna zahteva pre svega homogenost. Himna treba da bude koncizna, kratka, jasna i što je moguće više pevljiva.
RSE
Prema ovakvom načinu dolaženja do nove državne himne Srbije i Crne Gore posebnu rezervu izražavaju muzikolozi koji osporavaju mogućnost da se od dve tako različite melodije može složiti skladna i pevljiva pesma. Autor studije pod nazivom “Knjiga o himni” Milivoje Pavlović:
PAVLOVIĆ
Ne može se do sveopšte patriotske pesme i do svečane pesme državne zajednice doći mehaničkim spajanjem delova tvorevina koje su različite i kvantitativno i kvalitativno. Znači svaka od ovih pesama i “Oj, svijetla majska zoro”i “Bože pravde” su celina za sebe. One imaju svoju unutrašnju zakonitost i spoljašnju formu i to je jedan neponovljiv skup i značenski, znači semantičkih, tekstovnih, i zvučnih frealnosti i one tek zajedno čine jednu originalnu neponovljivu i autonomnu pojavnost umetničkog dela. E sad, šta rade naši nedoučeni savezni činovnici? Oni tumače stare pesme kao neke nedovršene celine ili dela ili kao otvoreno polje mogućnosti izloženo slobodnom izboru ili proizvoljnom intervenisanju u svake pa i u dnevno-političke svrhe. To nas odvodi na područje grubog falsifikata.
RSE
Piređivač nove himne Srbije i Crne Gore Slobodan Marković ne prihvata međutim ovakve prigovore.
MARKOVIĆ
To je neko političko mišljenje, sociološko mišljenje. Muzički uz dobar zanat mogu da se spoje nespojive stvari. Muzički to je dovedeno do toga da to zvuči sasvim u redu i da je korektno.
RSE
Tu se, međutim, otvaraju i drugi problemi jer Srbija i Crna Gora još uvek nemaju svoju zvaničnu himnu. Stoga se i mogu čuti kritike da se ne može usvojiti nova himna državne zajednice pre nego što to učine republike koje je sačinjavaju. Uz sve to se upliću nedoumice oko toga da li će nova himna početi srpskim ili crnogorskim delom, ali je za sada ostala varijanta da se na početnu nove državne himne nalazi pasaž iz pesme “Bože pravde”. I koliko je ovo rešenje himne zadovoljavajuće za žitelje državne zajednice upitali smo potpredsednika Skupštine SCG Milorada Drljevića:
DRLJEVIĆ
Ima dosta argumenata i za i protiv. U principu ona zadovoljava neke stvari predviđene Ustavnom poveljom, otprilike da su ravnopravno zastpljene obje države članice. Dakle to je ono što je jedan od principa Ustavne povelje a sve ostalo je stvar ukusa i stvar opredeljenja.
XS
SM
MD
LG