Dostupni linkovi

Evropska unija želi da vidi rezultate


RSE
I pored napretka koji je ostvarila u ispunjavanju uslova iz Studije izvodljivosti, bez potpune saradnje sa Haškom tribunalu nema šanse da Bosna i Hercegovina pristupi potpisivanju sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Evropskoj uniji, izjavio je u Banjoj Luci Rajnhard Pribe, direktor Direktorata za zapadni Balkan Evropske komisije.
PRIBE
Iako je u svih 16 oblasti iz Studije izvodljivosti napravljen progres, još uvijek nijedna nije potpuno ispunjena.
RSE
Prema Pribeovim riječima, ispunjavanje međunarodnih obaveza, odnosno potpuna saradnja sa Haškim tribunalom najvažniji je uslov iz Studije izvodljivosti.
PRIBE
Došlo je do nekih umjerenih pomaka u ovom području i čuli smo neke pozitivne izjave od strane zvaničnika RS-a, ali moram da vam kažem sasvim jasno da mi moramo da vidimo rezultate. Izvještaj o Srebrenici predstavlja značajan iskorak i Evropska unija pozdravlja hrabru izjavu o Srebrenici predsjednika RS-a, Dragana Čavića.
RSE
Premijer RS-a, Dragan Mikerević, ocijenio je da je postignut značajan progres u ispunjavanju svih oblasti iz Studije izvodljivosti, ali je i naglasio:
MIKEREVIĆ
Još uvijek traži se novi napor koji treba da uradimo na svim nivoima vlasti u BiH kad je riječ o ispunjavanju postprijemnih obaveza Savjeta Evrope i, naravno, naše pune saradnje s Međunarodnim tribunalom u Hagu.
RSE
Evropska komisija očekuje da vlasti u BiH do kraja godine ispune svih 16 uslova iz Studije izvodljivosti, kazao je Pribe.

Direktor Direkcije za evropske integracije, Osman Topčagić, optimista je da bi do kraja godine Bosna i Hercegovina mogla ispuniti u potpunosti svih 16 uslova iz Studije izvodljivosti.
TOPČAGIĆ
Četrnaest je u ovom momentu završilo parlamentarnu proceduru u cjelini i meni daju osnovu da ćemo zaista ispuniti ono što smo i predvidjeli, a to znači da Evropskoj komisiji damo argumente i uvjerenja da može predložiti otvaranje pregovora o sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju sa BiH.
RSE
Međutim, prema onome što su predstavnici Evropske komisije rekli posljednja dva dana u Banjoj Luci, još uvijek se ne može reći kada bi BiH mogla pristupiti potpisivanju sporazuma o stablizaciji i pridruživanju Evropskoj uniji.
XS
SM
MD
LG