Dostupni linkovi

Peglanje prošlosti


RSE
Tužbu zbog teksta “Dželatov šegrt” sa nadnaslovom “Emir Kusturica, pravoslavni hrišćanin”, tuženi autor pisac Andrej Nikolaidis tumači kao pokušaj “peglanja” prošlosti i kršenja svih novinarskih prava, budući da je tekst poluliteraran, a faktografija tvrda i istinita.
NIKOLAIDIS
Koliko se ne može komentarisati učešće javnih ličnosti u zločinačkim projektima, indirektno ili direktno, onda ja ne znam o čemu možemo pisati i zašto se baviti novinarstvom ili ispisivati bilo što? S druge strane će mi biti zanimljivo da vidim kako će se ponašati sud jer, kao što znamo, u Evropi ovakvu tužbu je gotovo nemoguće dokazati. On će morati reći koji sam ja to podatak naveo a da nije tačan?
RSE
U tužbi, koju potpisuje Kusturičin advokat Marika Novaković, kaže se da je Nikolaidis u tekstu iznio tvrdnje koje su neistinite, koje škode časti i ugledu privatnog tužioca, te da je time izvršeno krivično djelo klevete. Nikolaidis, koji se u tekstu bavio javnim i političkim angažmanom Kusturice, odbacujući tužbe ponavlja:
NIKOLAIDIS
Emir Kusturica je u jednom trenutku bio najjači propagandni džoker Miloševićevog režima. Gospodin Kusturica je to mogao da zna ili nije mogao da zna, ali je on to bio. Pokušati osporiti na crnogorskom sudu njegovu vezu sa Miloradom Vučelićem, sa RTS-om, sa čitavom propagandnom mašinerijom, je besmislen.
RSE
Pisac Balša Brković kaže da je tužba skandalozna, jer je riječ o ataku na javnu riječ i ciničnom uvjerenju da ljudi nemaju sjećanja. Istovremeno, to je i test za crnogorsku intelektualnu elitu.
BRKOVIĆ
Svi se sjećamo izjava gospodina Kusturice, koje su u najgorem trenutku za Bosnu, u vrijeme kada se tamo dešavaju najjezivije moguće stvari, sviđalo se to danas njemu ili ne, išle na ruku onima koji su bili agresori. Mislim da je na određen način ova tužba gospodina Kusturice jedna vrsta testa za intelektualnu javnost Crne Gore.
RSE
Brković kaže da su ovakve tužbe moguće samo u društvu koje nije imalo lustraciju.
BRKOVIĆ
Zato što nijeste nekim ljudima rekli da su te stvari koje su činjeli nedopustive i to je nešto što je nemoguće.
RSE
“Nikolaidisov tekst poziciju umjetnika i njegovog djela tretira u sferi šireg konteksta nego što je to sama umjetnost”, ocjenjuje asistent na Fakultetu dramskih umjetnosti Janko Ljumović. Svi umjetnici moraju biti svjesni da njihov politički angažman podrazumijeva neku refleksiju javnosti.
LJUMOVIĆ
To je jedino osjetljivo koliko možemo uopšte umjetniku prigovoriti za neku vrstu političkog angažmana. To je stara tema. Umjetnost se stvarala i u doba nacističke Njemačke, bilo je i velike umjetnosti u vrijeme fašizma. Konačno, Venecijanski Bijenale je proizvod Musolinijevog režima i negdje sa te strane tu treba možda opet zaštititi umjetnika. Ali, u tom nekom izvanumjetničkom procesu je stvar legitimna i da može da se odvija i u tim komunikacijama i tim čitanjima.
RSE
I reditelj Blagota Eraković mišljenja je da nema mjesta tužbi za javno izgovorenu riječ, posebno što se radi o jednom satirično-alegoričnom tekstu, a i zato što je Kusturičina veza sa Miloševićevim establišmentom bila javna. Na pitanje, može li umjetnikov negativan politički angažman amnestirati njegovo djelo, Eraković odgovara:
ERAKOVIĆ
Ne. Zaista ne. Biti umjetnik po meni je, prije svega, biti najbolji dio naroda kojeg predstavljate, najbolji dio države koju predstavljate i obavezno biti progresivan i pozitivan.
XS
SM
MD
LG