Dostupni linkovi

U odzivu birača leži ključ


RSE
Direktor Stratedžik Marketinga, jedne od respektabilnijih organizacija za istraživanje javnog mnjenja Srđan Bogosavljević, objašnjava da bi mala izlaznost u svakom slučaju odgovarala kandidatu Srpske radikalne stranke Tomislavu Nikoliću, dok veći odziv birača rapidno povećava šanse kandidata demokrata Borisu Tadiću, te da bi ta korelacija mogla presudno da utiče na ishod izbora.
BOGOSAVLJEVIĆ
U varijanti izlaznosti od dva miliona što je malo verovatna izgleda da bi Nikolić mogao da pobedi. U svim ostalim varijantama Tadić dobija. Kao nekakvu konačnu procenu pri sadašnjem stanju koje je sa podrškom Koštunice ali je snimljeno pre podrške Karića, mi imamo da bi Tadić mogao da pobedi sa 56 prema 44 odsto.
RSE
Sa procenom da u odzivu birača leži ključ pitanja pobednika slaže se i analitičar agencije Marten Board International Dejan Vuk Stanković . Tadićeve štanse uvećava bolja izlaznost posebno sa stanovišta da je kandidat Demokratske stranke obezbedio alternativni rezervoar glasova kroz podršku vladajuće koalicije kao i Bogoljuba Karića, kaže Stanković, ali i napominje da je po pravilu izlaznost u drugom manja nego u prvom krugu.
STANKOVIĆ
Mislim da bi Nikoliću za pobedu bilo potrebno 1.400.000 do 1.500.000 glasača. Mislim da je to dovoljno da se pobedi pod pretpostavkom da izlaznost bude mala. Ukoliko izlaznost bude velika onda Tadić ima veće šanse i onda je moguće da na ovih 950.000 glasača Demokratske stranke uzme značajan deo glasača u vladajućoj koaliciji, znači oko 60-ak posto i još da uzme recimo 50 posto glasača na primer Bogoljuba Karića, to bi mu omogućilo rejting koji bi bio negde oko 1.600.000 do 1.700.000. Sa time sigurno on pobeđuje.

RSE
Podsećamo, izlaznost u prvom krugu predsedničkih izbora bila je oko 47 odsto. Naposletku, za sutra rezultate istraživanja javnog mnjenja najavio i direktor agencije Medijum Galup Srbobran Branković, čije su procene u nekoliko prethodnih izbornih odmeravanja pokazale visok stepen pouzdanosti.
XS
SM
MD
LG