Dostupni linkovi

P. Bošković najavljuje Bijelu šengensku listu za građane Srbije i Crne Gore


BOŠKOVIĆ
Ako se mi pokažemo tokom ljetnjih meseci sposobni da sarađujemo sa međunarodnom zajednicom po svim pitanjima, prije svega po pitanju Haškog tribunala, nakon toga i da svoje administrativne stvari opskrbimo sa zahtjevima EU, tada je jedan sasvim realan korak da međunarodna zajednica odobri Srbiji i Crnoj Gori status bijelog Šengena.
RSE
S druge strane, predsednik Skupštine SCG Zoran Šami u izjavi za naš program naglašava da u ovom trenutku nema dovoljno elemenata na osnovu kojih bi mogao procenjivati da li je početak jeseni realan rok za stavljanje državne zajednice na belu šengensku listu.
ŠAMI
Ja se nadam da hoćemo ali nemam elemente na osnovu kojih bih tu izjavu prokomentarisao. Gospodin Bošković verovatno ima neke razloge zbog kojih je to kazao.
RSE
Istovremeno, portparol Direktorata za pravosuđe i unutrašnje poslove EU Pjetro Petruči nije mogao da potvrdi da je u Briselu bilo reči o olakšicama viznog režima za građane Srbije i Crne Gore. Svrstavanje Srbije i Crne Gore na belu Šengen listu bio bi veliki podsticaj demokratizaciji jer je jedan od primarnih interesa građana mogućnost nesmetanog putovanja, objašnjava Jelica Minić iz Evropskog pokreta za Srbiju. Ona međutim smatra da su očekivanja da bi se to moglo dogoditi s početkom jeseni isuviše optimistička jer postoji čitav niz preduslova koji se moraju ispuniti da bi vizni režim sa zemljama Evropske unije bio olakšan.
MINIĆ
Drugim rečima mora da postoji dobra kontrola granica - čitav niz kriterija ima. Pored toga, i neko opšti životni standard. To je sve važilo recimo za Rumuniju i Bugarsku kad su dobile taj status, tako da imajući u vidu sve prethodne uslove malo je verovatno da ćemo mi moći do jeseni sve te uslove da ispunimo.
RSE
Predrag Bošković, međutim, naglašava da je jasno da postoje problemi u saradnji sa međunarodnom zajednicom, ali i dodaje da bi barem usklađivanje administrativnih propisa sa standardima EU Srbiju i Crnu Goru približilo uniji.
BOŠKOVIĆ
Ako bismo nakon izbora u Srbiji detaljnije pristupili ispunjavanju tih preuzetih obaveza to je vrlo moguće uraditi i u ovim ljetnjim mjesecima, tako da već početkom jeseni, ja se nadam, možemo biti na statusu bijelog Šengena.
RSE
Podsetimo, ukoliko bi SCG bila uvrštena na belu šengensku listu građanima državne zajednice ne bi bila potrebna viza za zemlje potpisnice Šengenskog sporazuma. Uslov bi bio samo pasoš i određena finansijska sredstva koja građanin mora pokazati pri ulasku u zemlju.
XS
SM
MD
LG