Dostupni linkovi

Policija RS najavljuje hapšenja, ali ne Karadžića i Mladića


RSE
Uskoro bi se trebao očekivati i pozitivan izvještaj o saradnji Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a sa Haškim tribunalom po mnogim segmentima, rekao je Radomir Njeguš, direktor Policije RS-a. Prema njegovim najavama, možda bi moglo i doći do hapšenja nekoga od 16 lica sa javnih haških optužnica.
NJEGUŠ
Mi smo vrlo blizu da zaokružimo za svakog od njih 16 gdje su i šta su i kakva su naša saznanja. I mi ćemo o tome onoga koga treba izvijestiti. Nadam se da ćemo imati i konkretan rezultat u smislu hapšenja nekog od njih. Imamo neke naznake i operativne podatke da jedan vrlo mali broj njih povremeno je boravio na prostoru RS-a. Mi takve podatke intenzivno provjeravamo i ukoliko ustanovimo da se ti podaci potvrde kao tačni, mi ćemo imati adekvatnu policijsku reakciju.
RSE
Međutim, među licima za koje se provjeravaju informacije ne nalaze se najtraženiji sa liste za ratne zločine, Radovan Karadžić i Ratko Mladić.
NJEGUŠ
Ne. Da budem potpuno jasan i decidan - po našim svim podacima, ta dva lica nisu niti bili u dužem periodu na ovim prostorima, niti se sada nalaze.
RSE
Policija i dalje, prema nalogu Haškog tribunala, traga za ratnom arhivom predsjednika RS-a, koja je nestala sa Pala 1998. godine tokom istrage o ubistvu tamošnjeg zamjenika načelnika Centra javne bezbjednosti, Srđana Kneževića. Što se tiče pronalska 16 kutija policijske arhive od 1992. do 1998. godine, nju sada zajednički pregledaju haški istražioci sa predstavnicima MUP-a.

I suspenzija komandira Policijske stanice 2, Saše Mišića, u Banjoj Luci nema nikakve veze sa nađenim kutijama, jer Mišić, prema svojoj policijskoj izjavi, nije ni učestvovao u pronalaženju arhive, a istraga će pokazati i razloge za eksploziju postavljenu pod kombi Mišićevog oca, rekao je Njeguš.

Čitav slučaj oko pronalaženja arhive i suspenzije Mišića izazvao je reakcije političkih stranaka. Tarik Sadović, šef poslaničkog kluba SDA u Narodnoj skupštini RS-a:
SADOVIĆ
Mnogo je tih “slučajnih” koincidencija i moj je lični utisak da tu nešto smrdi. Znate, ne dižu se vozila u vazduh bez nekog debelog razloga. Imao sam priliku da gledam nemušte izjave najodgovornijih zvaničnika i zaista mislim da se tu nešto krije i da bi trebalo čim prije izaći u javnost s detaljnim objašnjenjem.
RSE
Igor Radojičić, SNSD:
RADOJIČIĆ
O tome je teško objektivno govoriti, s obzirom da bi trebalo raspolagati s puno više informacija. Ali je nesumnjivo da je napravljen još jedan događaj, još jedna afera u javnosti - i sa kutijama, i sa suspenzijama određenih lica, a i sa jučerašnjim terorističkim napadom, odnosno postavljanjem bombe pod kombi oca jednog od suspendovanih pripadnika MUP-a.
RSE
Dušan Stojičić, portparol SDS-a:
STOJIČIĆ
U ime moje stranke i činim da je potrebno da se javnosti i nadležnim institucijama daju sve relevantne informacije. Mislim da će se time suziti i potpuno eliminisati teren za špekulacije koje su dostigle svoj vrhunac.
XS
SM
MD
LG