Dostupni linkovi

Od samita u Solunu, Kosovo je ostvarilo napredak


Na samitu u Solunu bilo je prvi put jasno rečeno da je zapadni Balkan interes Evropske unije i u budućnosti treba da bude njen dio, u tom kontekstu i Kosovo. Na jednom neformalnom sastanku u Irskoj još jednom je potvrdjeno da je u interesu da se investira na zapadnom Balkanu i perspektiva ovih država je u EU. Kojom će se to dinamikom ostvariti, zavisi od toga kako će se ostvariti kriterijumi koji su utvrdjeni od strane EU. Mi smo imali napredak i u tehničkom smislu, mi smo ispred zemalja u regionu, kaže u intervjuu za naš radio premijer Kosova Bajram Rexhepi.

Rrahman PAÇARRIZI (Priredio: Gëzim BAXHAKU)

RSE: Upitan sta misli o tome kojim pravcem treba da ide ono sto se zove restruktuiranje misije UN na Kosovu, premijer Rexhepi odgovara:

REXHEPI: To je neophodnost. Mi smo uvek trazili da se izvrsi restruktuiranje ili racionalizacija misije UNMIK-a na Kosovu – da bude po broju manja, ali da se poveca efikasnost i postepeno da preuzme ulogu monitoringa, da ima vise savetodavnu nego li odlucujucu ulogu. To je neophodnost. Sada je to aktuelizirano u centrima odlucivanja. Govori se o tome, ali kakvu ce dinamiku imati ovo restruktuiranje zavisi. Ukoliko ostane kao do sada, sa ovom usporenom birokracijom iz New Yorka, ja nisam mnogo optimista, jer se govori da treba sagledati budzetske projekcije kako bi ovo restrukturiranje pocelo 2006 godine, sto je deplasirano. Znaci, vreme ne dozvoljava takvo restrukturiranje, vec to treba sto brze bude moguce da se ostvari, prema mogucnostima tokom ove godine, kako bi se manje ili vise popravili odnosi izmedju domacih institucija i UNMIK-a i zajedno da ucinimo napredak da se ne dozvoli ovaj status quo. I da citiram gospodina Harrija Holkerija koji je jednom rekao kako je “najveci neprijatelj Kosova status quo” i ja se sa tim slazem.

RSE: Odgovarajuci na kritike da je dinamika obnove kuca ostecenih tokom martovski nasilnih nemira spora, premijer Rexhepi kaze:
REXHEPI: Mislim da uvek ima mesta da dinamika bude na vecem nivou. Medjutim, mi smo u potpunosti zadovoljni sa dinamikom kojom se vrsi obnova. Nisu to procedure o kojima smo mi odlucili, ali je izgubljeno oko dva meseca oko procedura licitacija i drugih pitanja i u tom vremenu mozda se nisu videli pocetni rezultati. Medjutim, kada su zavrsene te procedure zapoceta je obnova u svim opstinama i ubrzanom dinamikom mi do kraja oktobra ili pocetkom novembra mozemo uspeti da ispunimo projekat obnove kuca.

Vrlo brzo, cim budemo imali izvestaj, zapocet ce i obnova ili konzerviranje crkava i mi nismo nezadovoljni. Drugo je zelja - i mi bi smo zeleli da se to zavrsi za mesec dana i da se ne bavimom posledicama martovskih nasilnih nemira, ali je realnost sasvim drugacija. Mi nismo nezadovoljni ovom dinamikom.
XS
SM
MD
LG