Dostupni linkovi

U Zagrebu se osniva Demokratska stranka žena


RSE
„Planiramo za otprilike dvije godine postati ozbiljan faktor na hrvatskoj političkoj sceni“, najavljuje u razgovoru za Radio Slobodna Evropa članica Inicijativnog odbora za osnivanje Demokratske stranke žena Nevenka Rakić. Vizija inicijatora je da stranka bude:
RAKIĆ
Ne isključivo ženska stranka, niti sa ikakvim feminističkim predznacima, već naprosto stranka sa većinskom populacijom žena.
RSE
A cilj političkog djelovanja stranke – emancipacija žena, ali i hrvatskog društva:
RAKIĆ
Zastupati opće interese, a ne samo interese žena, naravno s naglaskom na žensku populaciju. Problem je jednostavno u tome da emancipacija ili emancipiranost žena ne može biti sama za sebe, već, naravno, moraju biti emancipirani jednako tako i muškarci. Jedini način da se to postigne je da se kroz institucije vlasti, kroz razna druga djelovanja naprosto nametne ono što danas zakonom propisuju, znači nekakvu kvotu ravnopravnosti unutar institucija.
RSE
Gospođa Rakić se slaže da stavove o ravnopravnosti i emancipaciji žena u svojim programima ima i svih devedesetak postojećih stranaka u Hrvatskoj, ali kaže kako se ostali time bave samo deklaratorno.

U strankama lijeve i liberalne orijentacije načelno podržavaju svaki angažman građana, ali izražavaju i određene rezerve. Andrea Feldman iz Liberalne stranke:
FELDMAN
Postoji već određeni okvir unutar kojega se i žene, kao i muškarci, mogu, ne samo politički angažirati, nego i boriti za bolju poziciju u političkom životu. Svakako podržavamo politički angažman ljudi, jer mislimo da bez toga nema promjena i da nema napretka. Ali, što se mene tiče, izražavam određenu sumnju prema mogućnosti profilacije koja bi bila određena samo i isključivo spolom.
RSE
Donedavna SDP-ova ministrica pravosuđa Ingrid Antičević-Marinović podsjeća da je upravo koalicijska vlast snažno promovirala zastupljenost žena:
ANTIČEVIĆ-MARINOVIĆ
U izvršnoj vlasti nikada nije bilo toliko žena. Prema tome, mislim da je u okviru Socijal-demokratske partije postignuta jedna apsolutna afirmacija žena. Naravno, nemamo ništa protiv da se i takva politička stranka nađe na političkoj sceni, međutim mislim da je borbu za ženska prava, za veću afirmaciju žena moguće ostvariti jedino zajednički, dakle uz potporu i muškaraca. To je jedan zajednički posao.
RSE
Jedna od potpredsjednica Istarskog demokratskog sabora Doroteja Pešić-Bukovac također je skeptična:
PEŠIĆ-BUKOVAC
Velikim trudom udruga i civilnog društva se krenulo ka tome da se u političkim strankama poveća broj žena. Inače ne podržavam baš kvote, ali za početak je sigurno trebalo odrediti kvote da bi se pokrenuo proces. Ja mislim da se u Hrvatskoj pokrenuo proces da se žene uključešto više i u političke stranke i u politički život Hrvatske. Mislim da će se možda na takav način usporiti i uključivanje žena u druge političke opcije. Jer, politička struktura ljevice, centra i desnice ne znam kako bi mogla biti zastupljena u jednoj takvoj stranci.
RSE
Inicijatorice prve ženske stranke u Hrvatskoj kažu kako u budućem članstvu već ima dvadesetak posto muškaraca. Prvi javni istup nove stranke biće već u jesen na lokalnim izborima.
XS
SM
MD
LG