Dostupni linkovi

Akciju NATO-a krunisati priznanjem nezavisnosti Kosova


Svecana akademija proslave 12. juna, dana oslobodjenja Kosova, pocela je intoniranjem albanske, evropske i americke himne.

Prema recima Rugove 12. jun je najznacajniji datum u modernoj istoriji Kosova: “12. jun 1999. godine je dan oslobodjenja Kosova, kada su nakon vazduznih napada, trupe NATOa usle na Kosovo i isterale neprijateljske snage. To je najznacajniji dan u modernoj istoriji Kosova, nacionalni praznik, jer je narod Kosova dobio priliku da sam odlucuje o svojoj sudbini i da se pridruzi slobodnim narodima”.

Rugova je istakao da je na Kosovu postignut napredak u svim sferama zivota: “Danas na petogodisnjicu slobode isticem da je doslo vreme da se odlicna akcija NATO snaga za oslobodjenje Kosova i postignuti napredak krunisu formalnim prinanjem nezavisnosti”.

Na danasnji dan pre pet godina prve britanske i nemacke trupe usle su na Kosovo, nakon 74 dana vazdusnih napada NATO saveza protiv srpskih snaga bezbednosti.

U ime Natoa na svecanoj akademiji govorio je komandant KFORa, general Holger Kamerhof: “Mi smo vam doneli funkcionalne demokratske institucije. U ime NATOa zelim reci da mi zelimo mirno Kosovo bez nasilja, gde ce se postovati prava manjina”, kaze Kamerhof.

Zahvaljujuci KFORu na uradjenom poslu, Rugova je zatrazio da se ovlascenja u oblasti bezbednosti prenesu na kosovske institucije. “Kosovo je spremno da preuzme medjunarodne obaveze. Ovde cemo imati baze Natoa. Kosovo ce biti clan alijanse i imace sve vojsku”, rekao je Rugova.

Kosovski predsednik je Zlatnom medaljom slobode, koju je ustanovio u skladu sa svojim komptencijama, odlikovao veliki broj medjunarodnih zvanicnika “koji su doprineli oslobodjenju Kosova”.
XS
SM
MD
LG