Dostupni linkovi

Demonstranti u Prištini zahtevaju promenu Rezolucije 1244


Na protestu, u organizaciji NVO “Kosovska mreza za akciju”, od UNMIK-a je zatrazeno da prenese sva ovlascenja na kosovske institucije i da se misija UN privede kraju. Sa protesta je izdata deklaracija u kojoj se istice da je Kosovo bez volje njegovih gradjana izolovano.

“Gradjani Kosova se nepravedno smatraju stanovnicima, sto onemogucava izgradnju otvorenog i demokratskog drustva. Saopstavamo da smo gradjani Kosova i da nam stoga pripadaju sva ljudska i gradjanska prava”, navodi se u deklaraciji. Na protestu je ukazano da Rezolucija 1244 sprecava napredak na Kosovu. Aktivista Agon Hamza kaze: “Definitivno treba promeniti Rezoluciju 1244, jer je to dokument koji nema legitimitet naroda Kosova”, kaze Hamza.

Na petogodisnjicu funckionisanja misije UN na osnovu Rezolucije SB, kosovski politicari i eksperti, smatraju da je potrebno izvrsiti odredjene izmene. Prema recima Arsima Bajramija, predsednika skupstinskog odbora za zakonodavstvo, aktuelna situacija na Kosovu je ucinila da Rezolucija 1244 SBUN postane prevazidjena: “Vreme je da UN i SB shvate da je doslo vreme da promene svoj odnos prema Kosovu. Odrzavanje statusa quo na osnovu Rezolucije 1244, predstavlja prepreku za napredak. Jos uvek se nalazimo u ogranicenjima koja su postavljena pre pet godina, to su prepreke u ekonomskoj, zakonodavnoj i bezbednosnoj sferi. Stoga naredne godine, sa procenom ispunjenja standarda moze da pocne i proces finalizacije konacnog statusa Kosova”, kaze Bajrami. Prema njegovim recima samo SB moze da deblokira sadasnje stanje i otvori pitanje resavanja konacnog statusa Kosova.

Enver Hasani, strucnjak za medjunarodno pravo, kaze da tesko promeniti rezoluciju 1244, jer ona predstavlja odnos snaga u samom SB: “Rezolucija odrazava odnos snaga na medjunarodnom nivou, samo promene odnosa mogu izmeniti rezoluciju, ali ja ne vidim da se tu nesto promenilo”, kaze Hasani.

Dragisa Krstovic, sef poslanicke grupe srpske koalicije “Povratak” u kosovskom parlamentu, kaze da se rezolucija ne sprovodi, jer nisu postignuti bezbednost i povratak raseljenih lica, zato je potrebno izvrsiti izmene: “Rezolucija nije realizovana, nije sprovedena i nestotu stvarno treba da se menja. Mora da se izmeni koncept medjunarodne misije, moraju mozda da se izmene i neke stvari u Rezoluciji. Vreme je da se nesto znacajno ucini”.

Odlazeci sef UNMIKa, Hari Holkeri je na oprostajnoj konferenciji za novinare, rekao da rezolucija odgovara aktuelnim zahtevima Kosova:
“Trenutno je taj dokument na snazi. Radi se osnovnom dokumentu koji predstavlja volju SBUN”, izjavio je Holkeri, isticuci da UNMIK nastavlja da radi na osnovu Rezolucije 1244, sve dok SB ne odluci suprotno.
XS
SM
MD
LG