Dostupni linkovi

V. Batić tužilaštvu predao dokaze o Miloševićevoj pljački zemlje


RSE
Lider Demohrišćanske stranke Srbije i predsednički kandidat Vladan Batić kaže da javni tužilac poseduje sve podatke još od 19. novembra prošle godine, ali do sada nije reagovao. Dokumentacija je inače dobijena od Haškog tribunala, a Tribunal ju je dobio od kiparskih vlasti. U dokumentaciji se nalaze dokazi o transakcijama preko kiparskih, ali i drugih banaka, kao i izjave svedoka. Vladan Batić kaže da je tužiocu predao diskete jer je prošlo šest meseci pa se plaši da će “veo zaborava ili misteriozne stvari da zataškaju šta se dogodilo sa našim parama”.
BATIĆ
Krajnje je vreme da stavimo, kako je to neko nekad rekao tačku na pljačku. Ovo je najveća pljačka. U ovim dokumentima su i dokumetni za aferu prodaje akcije Telekoma, i meni nije jasno zašto javnost o svemu tome nije obaveštena budući da je prošlo dosta vremena da se Tužilaštvo oglasi, da reaguje. Ovi materijali, ovi CD-ovi su dobijeni 19. novembra.
RSE
Realnost je da novac jako brzo menja vlasnike i račune i da se nikad još u istoriji nije dogodilo da se na kraju vrati nešto što je izneto 10-15 godina ranije, kaže ministar finansija Mlađan Dinkić koji je u doba dok je bio guverner Narodne banke Jugoslavije prvi pokrenuo pitanje iznetog novca i nekoliko puta tim povodom putovao na Kipar.
DINKIĆ
Da sam ih imao, ta saznanja bi bila objavljena i verovatno bi bilo sve procesuirano. Naravno da je jako teško ući u trag novcu koji je iznošten iz Srbije 90-ih godina i čini mi se da je tu propuštena prilika naših organa početkom 2000. godine da se daleko bolje organizujemo. Međutim, ako su ovo dokazi koje gospodin Batić dobio od Haškog tribunala svakako da će ih nadležni organi pogledati ako se bude tražila asistencija Ministarstva finansija mi ćemo naše eksperte uključiti. Jedino postavljam pitanje zašto ih nije ranije dostavio na uvid i pitam se da li se radi o stvarnoj nameri da se pomogne zemlji ili se radi o političkom marketingu.
RSE
Koliko je novca izneto verovatno se može utvrditi, smatra ekonomista Boško Živković. Većina novca izneta je u banknotama što još ne znači da je sve to bila kriminalna aktivnost. Veći deo novca je korišćen za finansiranje uvoza a deo je verovatno otišao ko zna gde i ko zna kome. Da li ga je moguće vratiti teško je reći, smatra Živković.
ŽIVKOVIĆ
U svakom slučaju za kredibilnost naših institucija važno je da se to pitanje otvori i da se definitivno neopozivo zna za koje namere je korišćen taj novac, koliko je tog novca otišlo u sivu i crnu zonu i da se na taj problem ako je moguće konačno stavi tačka da bi se izbegle bilo kakve manipulacije u budućnosti. Zašto je to važno? Deo novca koji je iznošen iz ove zemlje nije iznošen samo iz kriminalnih ili nekakvih posebnih pobuda. Deo novca je otišao i prosto iz racionalnih razloga, pobegao ispred visokog rizika. Novac su izvozili ne samo povlašćeni nego i oni koji su bili ugroženi.
RSE
Na pitanje da li je za pronalaženje novca neophodna politička volja, Živković kaže da je dovoljno da se izbegne politička zlovolja, jer je u nacionalnom interesu da se taj novac vrati u zemlju. To radi većina država koje su imale slične probleme, kaže Živković.
ŽIVKOVIĆ
Primera radi, same investicije u Rusiji registruju pored klasičnih izvora Nemačka, SAD i vrlo značajan priliv sa Kipra. Ne verujem da su kiparski investitori u smislu domicilnih investitora baš naročito značajni ulagači u Rusiju. Očigledno da je ovde po sredi povratak ruskog kapitala. Mislim da je to za zemlju oskudnu kapitalom kakva smo mi važna stvar da se čitav problem postavi tako da se o njemu može razumno rasuđviati i razumno raspravljati, i da se iz ovog problema izađe sa povećanom kredibilnošću svih institucija.
RSE
Na pitanje Radija Slobodna Evropa zašto tek sada pred same predsedničke izbore iznosi ove podatke umesto da je to učinio kad ih je dobio, pogotovu što je bio ministar pravde u ostavci, Batić kaže:
BATIĆ
Pošto je već bio raspušten parlament, vlada je dala ostavku i raspisani su izbori. I što je elementarni red da Tužilaštvo dobije neko vreme da po ovim dokumentima reaguje. Znači nije bilo logike posle 15, 20, mesec dana to tražiti. Međutim, prolazi šest meseci. Ja sam ovo više puta pominjao. Ne samo danas i ne samo prethodnih dana, niko ne reaguje. Ja sam i ranije odlazio na Kipar ali nije se moglo od kiparskih vlasti to dobiti. Uostalom, u ovim dokumentima se i pominje i gospodin Tasos Papadopulos sadašnji predsednik Kipra. On je bio advokat onih koji su pravili te finansijske transakcije.
RSE
Na primedbu da sadašnja vlast nije ništa preduzela da se uđe u trag iznetom novcu, Dinkić kaže:
DINKIĆ
Svakako sve ono što su relevantni dokazi biće sa dužnom pažnjom razmotreni i postupljeno po tome. Jedino me čudi zašto te dokaze nije ranije predavao dok je još bio ministar. Nemam dalje komentare na tu temu.
RSE
Milana St. Protića, predsednika Političkog saveta Demohrišćanske stranke ljuti što novinari, kaže, ne postavljaju pametna pitanja umesto ovoga zašto Batić tek sada iznosi podatke koje tako dugo čuva.
PROTIĆ
Sasvim je jasno da je to bio jedini način da vi novinari i uopšte javnost i oni koji su zlonamerni ne bi nas prozivali kako eto na prvom koraku hoćemo da sapletemo vladu. Dakle ovde je mnogo važnija suština stvari nego to zašto i u kom trenutku je neko to uradio. A suština je zašto Tužilaštvo na to nije reagovalo. Ima neverovatnu dokumentaciju, savržen dokazni materijal za ogromnu pljačku i zloupotrebu koja je izvršena u Miloševićevo vreme i svi o tome ćute. Zašto ćute? Zašto oni koji su učestvovali u obarenju Miloševića ćute? Zašto oni koji su obećavali da će raskrinkati Miloševićeve materijalne i finansijske mahinacije ćute?
XS
SM
MD
LG