Dostupni linkovi

Lika, Pokuplje i Banija – najsiromašniji u Hrvatskoj


RSE
''Najsiromašnijima u Hrvatskoj smatraju se stanovnici Like, Pokuplja i Banije, dok je osjećaj siromaštva najmanje izražen u Dalmaciji. Najrizičnije skupine su prezaduženi i osobe sa nižom školskom spremom, nezaposleni, te starije osobe bez mirovine'', izvjestio je ravnatelj hrvatskog Caritasa Mario Bebić.
BEBIĆ
Već su studija Svjetske banke pokazala da se naše siromašne obitelji od drugih u drugim zemljama razlikuju prvenstveno što ulaze u siromaštvo, u njemu dugo ostaju i ne znaju iz njega izaći.
RSE
Ako se uzme da je prosjek siromaštva u evropskim državama od 15 do 17 posto, isplao bi da hrvatski građani i nisu tako siromašni. Organizatori projekta upozoravaju kako je rezultate vrlo teško uspoređivati zbog korištenja različitih metoda i pitanja. Voditelj istraživanja, doktor Stjepan Baloban, profesor na zagrebačkom Bogoslovnom fakultetu ističe kako istraživanje pokazuje...
BALOBAN
... Da su u najtežem položaju osobe s nižim obrazovanjem, pogotovo ako je riječ o osobama iznad 45 godina.
RSE
Magistar Krunoslav Nikodem sa zagrebačkog Filozofskog fakulteta izvjestio je da je jedno od pitanja glasilo - Što je u Hrvatskoj najviše na cijeni.
NIKODEM
Prve tri stvari koje se najviše cijene u hrvatskom društvu su bogatstvo, uspjeh i zdravlje, a druge tri koje se najviše cijene su moć, društveni položaj i djeca.

Što se tiče ulaska u EU, nešto više od polovice građana Hrvatske, oko 56 posto, smatra da je ulazak u EU opće dobro za Hrvatsku, dok ih 27 posto smatra da nije.
RSE
Projekt Praćenja siromaštva u Hrvatskoj, Centar za promicanje socijalnog nauka crkve hrvatske biskupske konferencije i hrvatski Caritas, pokrenuli su prije dvije godine. Spomenuto istraživanje obavljeno je u šest regija u ožujku i travnju ove godine. Među zanimljivijim rezultatima navode podatak o vrlo visokom povjerenju Hrvata u crkvu i vojsku, više od 80 posto, te izrazito nisko u državne institucije.
NIKODEM
Sedamnaest posto građana ima povjerenje u pravosudni sustav, u Sabor nešto manje, a u vladu 19 posto. Teško je zamislivo da će država funkcionirati sa ovako niskim povjerenjem u institucije.
RSE
Jedno od aktuelnih pitanja u Hrvatskoj u posljednje vrijeme je rad nedjeljom, čemu se crkva oštro protivi, a prema rezultatima istraživanja koje je danas predstavila, podržava je čak 83 posto građana.
XS
SM
MD
LG