Dostupni linkovi

U Prištini počela kampanja DNK-identifikacije ubijenih


Prema podacima Medjunarodne komisije za nestala lica na podrucju bivse Jugoslavije tokom sukoba devedesetih godina nestalo je 25 hiljada osoba. Asta Ziba, predstavnica komisije kaze da ce se prikupljanje uzoraka krvi vrsiti u zemlja EU: “Cilj Medjunarodne komisije za nestala lica jeste da informise porodice, da one mogu nesto uraditi za nestale, sto znaci da mogu da daju uzorak krvi kako bi se putem DNK analize izvrsila identifikacija tela”, kaze Ziba.

Govoreci na otvaranju kampanje premijer Kosova, Bajram Redzepi, apelovao je na sve porodice nestalih lica da daju uzorke krvi kako bi se ubrzao proces identifikacije. “Ratovi uvek ostavljaju teske posledice i rane. Nazalost uvek je neko vise pogodjen”, rekao je Redzepi i upozorio da jos uvek nisu vracena sva tela ubijenih: “Neopravdano je kasnjenje u vracanju tela ubijenih. To ometa konsolidovanje demokratije na Kosovu, otezava ispunjenje standarda”, rekao je kosovski premijer.

Kancelarija UNMIKa za nestala lica vise puta je istakla da Srbija mora da ubrza povratak vise stotina tela ubijenih kosovskih Albanaca, koja su otkrivena na vise mesta u Srbiji. Medjunarodne organizacije na Kosovu procenjuju da je tokom sukoba na Kosovu nestalo vise od 3.500 lica. Predstavnici udruzenja albanskih i srpskih porodica nestalih lica kazu da je proces identifikacije veoma spor, te da su brojne porodice vec dale uzorke krvi za DNK analizu. Nusrete Kumnova, iz udruzenja porodica nestalih, kaze da je od preko 800 leseva Albanaca, koji su zakopani u Srbiji, na Kosovo do sada vraceno oko 250: “Na Kosovu su svi dali uzorke krvi ali proces identifikacije je i dalje veoma spor”, kaze Kumnova.

Milorad Trifunovic, predsednik udruzenja nestalih iz Mitrovice, kaze da je 96 odsto porodica nestalih Srba, dalo uzorke krvi, a da je do danas identifikovano samo 7,6 odsto tela: “Ako vam kazem da je samo 7,6 odsto identifikovano nestalih Srba i ostalih nealbanaca normalno je da smo potpuno nezadovoljni radom. Ali ne znmo cija je krivica, zasto to nije uradjeno. Jer ova ekipa koja vrsi DNK, mi smo svedoci da izvrse analize koje su dobili. Normalno je da su neke pozitivne, neke negativne a na neke se jos ceka, ali po meni kasne sa ekshumacijama”.

Prema recima predstavnice Medjunarodne komisije za nestala lica tesko je predvideti kada ce se zavrsiti identifikacija: “Mi i druge agencije zelimo da se taj proces sto pre privede kraju. Iako znamo da je porodicama nestalih veoma tesko ne mozemo predvideti trajanje procesa identitifkacije”, kaze Asta Zibo.

Zvanicnici Medjunarodne komisije za nestala lica ocenjuju da ce ubrzanje procesa identifikacije doprineti istini i miru u regionu.
XS
SM
MD
LG