Dostupni linkovi

Da li objelodanjivanje informacija može omesti krivičnu istragu?


RSE
Izjava istražnog sudije Radomira Ivanovića da je u vozilu sa oružjem, za koje se pretpostavlja da je korišćeno za ubistvo glavnog i odgovornog urednika ''Dan''-a Duška Jovanovića, pronađena hemijska olovka za logom jedne srpske partije, izazvala je oštre reakcije funkcionera te stranke. Nadležni u Podgorici su saopštili brojne detalje u vezi sa istragom oko Jovanovićevog ubistva. A sa podacima iz istražnog postupka svakodnevno se špekuliše i u crnogorskim medijima, koji do njih dolaze svojim kanalima.

Istražni sudija Ana Vuković kaže da je na sudiji koji vodi postupak da procijeni koje informacije mogu biti javne, ali naglašava da joj je čudno što je javnosti ponuđena tolika količina podataka.
VUKOVIĆ
Istraga je u principu tajna. Sudija koji vodi postupak, ukoliko nije dodatno proglašena tajnost postupka, odnosno, kada se radi u fazi istrage, ukoliko nije izdata naredba o tajnosti, procijenjuje koje će informacije da da, a u smislu čuvanja interesa istrage. Ne bih sada da ulazim u ocjenu da li je trebao da da te informacije ili ne, ali čudno mi je da su uopšte date ovakve informacije.
RSE
Profesor krivičnog prava Branislav Tonković kaže da nesmotreno objavljivanje podataka iz istrage koje je, prema njegovim riječima, u slučaju ubistva Duška Jovanovića evidentno, može ozbiljno ugroziti istragu.
TONKOVIĆ
Istraga je takva faza u postupku u kojoj treba da se obezbijede dokazi koji, ako se propuste u fazi istrage, nikad više ne mogu popraviti na glavnom pretresu. Tako da svaki podatak, svaka činjenica koja po prirodi stvari iz istrage ne bi trebala da bude saopštena javnosti bude saopštena, može da ugrozi dalji tok postupka, prije svega, glavni pretres. Staro je pravilo u krivičnom pravu da što se propusti u istrazi, nikad se više ne može popravit, a to se uvijek ide na štetu utvrđivanja istine u krivičnom postupku, što bi trebao da bude cilj svih učesnika i subjekata u postupku.
RSE
Na drugoj strani, analitičar ''Vremena'' Miloš Vasić, koji godinama novinarski prati slične slučajeve, smatra da objavljivanje podataka iz istrage oko ubistva Duška Jovanovića ne mora nužno biti loše.
VASIĆ
Pre svega, reč je o krajnje osetljivom slučaju, koji je izazvao veliku javnu pažnju i u takvim slučajevima je bolje da se sve odmah zna, jer postoji opasnost da se što god vlast uradi krivo protumači. Tim pre što ovaj slučaj pokojnog Duška Jovanovića već počinje da se tumači u nekom lošem pravcu.
RSE
Vasić ipak dodaje da postoje stvari koje ne treba objavljivati i koje bi mogle ozbiljno ugroziti istragu, ali vjeruje da se to ne odnosi na ovu fazu postupka.
VASIĆ
Ove elementarne, uviđajne stvari, ne vidim zašto ne bi. Ako neko zna koji je auto, puške gde je ostavio, to znaju oni koji su ga ubili. Tu ne postoji opasnost od širenja saznanja koja bi mogla nešto omesti. A, ako policija nekog uhapsi i ako dođe do neke dalje priče, onda se tu pojavljuju razlozi zbog kojih je bolje malo sačekati sa objavljivanjem.
RSE
Državni tužilac Vesna Medenica je, kako nam je rečeno u njenom kabinetu, čitavo jutro provela na sastanku, tako da nijesmo mogli dobiti njen komentar na ovu temu.
XS
SM
MD
LG