Dostupni linkovi

Tribunal će suditi samo generalima i visokim političkim dužnosnicima


RSE
Kako je, nakon susreta sa gradonačelnikom i dogradonačelnikom Mostara, izjavila glavna haška tužiteljica Carla del Ponte, glavna tema današnjih razgovora odnosila se na strategiju Haškog tribunala.
DEL PONTE
Sa gradonačelnikom i gradskim vijećnicima razgovarala sam o osnivanju Međunarodnog suda, Pravilima puta, ali i o tome da će se veliki broj slučajeva upućivati na lokalno sudstvo, oko čega smo se i usaglasili.
RSE
Konkretne informacije Del Ponte nije željela dati. Dogradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić naglasio je kako je najviše riječi upravo bilo posvećeno slučajevima koji bi se uskoro mogli procesuirati na sudovima u Bosni i Hercegovini.
BEŠLIĆ
Procesuiraće se u Hagu još samo generali i visoki politički dužnosnici, koji su bili na odgovarajućim pozicijama, a žele da se niži rangovi vojnika i političara, kad su u pitanju ratni zločini, rješavaju na domaćim sudovima. Tako da je tražila podršku od nas, kad je u pitanju formiranje ovih procesa u političkom dijelu. Tražila je potporu da Državni sud u Sarajevu riješi te više domaće slučajeve, da kantonalni, županijski sud rješava malo niže slučajeve, pa i do opštinskih sudova da se ti procesi vode.
RSE
Bešlić je naglasio kako se danas razgovaralo i o konkretnim slučajevima, poput zločina nad hrvatskim civilima u Grabovici, ali i o slučaju mostarske četvorke, koja je oslobođena optužbe za ratni zločin nad Bošnjacima, te slučaju Uborak, kada su u junu 1992. godine, srpske snage ubile i u jamu bacile preko 150 civila, nesrba.
BEŠLIĆ
Bilo je riječi o svim mogućim slučajevima koji su na području općine Mostar. Bilo je riječi i o Grabovici i o Uborku, najčešće o Uborku, o Vranici i još nekim.
RSE
Dogradonačelnik je naglasio kako je Del Ponte zadovoljna radom Suda u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, te kantonalnog tužitelja, ali je i dodao kako je glavna tužiteljica naglasila kako će procesuiranje slučajeva u Bosni i Hercegovini biti nastavljeno uz nadzor Haškog suda.
XS
SM
MD
LG