Dostupni linkovi

Nasljednice SFRJ podijelile 8,5 tona zlata


RSE
''Na današnjem sastanku Odbora za raspodjelu finansijske imovine i obveza bivše federacije u Zagrebu odlučeno je da se pristupi raspodjeli monetarnog zlata bivše SFRJ. Radi se o 8,5 tona zlata u protuvrijednosti od 107 milijuna američkih dolara'', izvjestio je nakon sastanka odbora viceguverner Narodne banke Hrvatske i hrvatski član odbora, Zdravko Rogić. Hrvatskoj pripada 23 posto, gotovo dvije tone zlata u protuvrijednosti od 24,5 milijuna dolara.
ROGIĆ
Imali smo nakanu izvršiti raspodjelu deviznih depozita bivše Narodne banke Jugoslavije kod banaka u dvanaest država. Ali zaključak na današnjem sastanku nije donesen jer se pojavila sumnja da postoje neke tužbe prema Narodnoj banci Jugoslovaije kod nekih od tih banaka. Treba to provjeriti.
RSE
Odbor je zadužio izaslanstvo Srbije i Crne Gore da utvrdi činjenice do sljedećeg sastanka koncem lipnja u Skoplju, kada bi se moglo odlučiti o distribuciji tih sredstava, ukupno 212 milijuna američkih dolara, među zemlje sljednice. Mnogo je više vremena na današnjem sastanku posvećeno sudbini netalih 589 milijuna američkih dolara Titove Jugoslavije koji su nakon 1992. godine nestali iz mješovitih banaka. Predstavnici beogradskih vlasti nisu se složili da se formira radna grupa koja će istražiti kamo je novac otišao u vrijeme Miloševića. Kako je zaključeno, problem će se dići na višu razinu a prijedlozi su, ili da se izmjeni ugovor o sukcesiji pa da se kaže da na tim računima nema 645 nego 56 milijuna dolara, ili da četiri zemlje sljednice tuže Narodnu banku Srbije.
ROGIĆ
Na tom stavu da se istina o tome sazna, da se vidi tko je davao naloge, u koje svrhe i kada su ta sredstva sa računa Narodne banke kod mješovitih banaka skinuta, insistiraju i druge države sljednice, koje su mnogo prije Hrvatske ratificirale ugovor i dale prijedlog da se tuži Narodna banka. Srbija i Crna Gora je bila jednako nekooperativna do sada i vjerujem da će biti u buduće, osim ako se ne napravi na nju odgovarajući pritisak.
RSE
Dogovorena je i raspodjela klirinških dugovanja prema bivšoj federaciji od strane deset zemalja u iznosu od 35 miluijuna klirinških dolara, što je realno desetak puta manje. Pregovori se nastavljaju 30. lipnja u Skoplju.
XS
SM
MD
LG