Dostupni linkovi

Gospićki slučaj pred Vrhovnim sudom


RSE
Čitanjem opsežnog spisa sa riječkog suđenja takozvanoj gospićkoj skupini započeo je žalbeni postupak povodom presuda Mirku Norcu, Tihomiru Oreškoviću i Stjepanu Grandiću prvostupanjski osuđenim na dvanaest, petnaest i deset godina zatvora. U maratonskom postupku pred Riječkim županijskim sudom oni su nepravomoćno proglašeni krivima za odvođenje i ubojstvo bar pedeset građana Gospića, većinom srpske nacionalnosti, u razdoblju između 14. i 18. listopada 1991. godine. Žalbeni postupak pokreće se povodom žalbi tužitelja, državnog odvjetništva i osuđenih. Tužitelji se žale na preblage kazne za trojicu osuđenih i na oslobađajuću presudu za četvrtog okrivljenog, Ivicu Rožića, koji je oslobođen optužbe za odvođenje i ubojstvo trojice Srba iz Karlobaga u jesen 1991. godine. Petar Pulišević, voditelj kaznenog odjela Državnog odvjetništva:
PULIŠEVIĆ
Tu su obuhvaćeni Orešković i Norac kao naredbodavci. Rožić ih je navodno pokupio i odveo nakon čega su likvidirani. Smatramo da je Rožić u najmanju ruku, ako sam nije izvršio likvidaciju, znao što će se sa njima dogoditi, jer je to bilo takvo vrijeme. Time je onda, u najmanju ruku, saučesnik sa onima koji su to izvršili, ako on nije izvršio likvidaciju.
RSE
Branitelji optuženih kažu kako sud nije uvjerljivo utvrdio kako su baš njihovi klijenti krivi za ovaj zločin i traže ukidanje presude i ponavljanje postupka. Branitelj prvookrivljenog Tihomira Oreškovića, Željko Olujić:
OLUJIĆ
Moja žalba sa prilozima ima oko stotinjak stranica. Optimista sam.
RSE
Vijeće Vrhovnog suda zasjedat će cijeli tjedan, a ako ustreba i dulje. Iako nema zakonskog roka unutar kojeg Vrhovni sud treba odlučiti o žalbi na presudu nižeg suda, uskoro istječe pritvor Oreškoviću, Norcu i Grandiću. Ako do tada nema pravomoćne presude, po zakonu bi njih trojica morali biti pušteni na slobodu. Svi poznavatelji problematike s kojima smo razgovarali uvjeravaju nas da do toga neće doći i da će odluka Vrhovnog suda doći prije isteka pritvora.
XS
SM
MD
LG