Dostupni linkovi

UNMIK zameniti EUMIK-om


Govoreci na okruglom stolu o buducnosti Kosova, koji je organizovala fondacija Friedridh Nauman, predstavnik nemackih liberala Michael Link je kazao kako ima mnog opcija za Kosovo ali su tri, po svemu sudeci neostvarljive, zato je prema njegovimm recima u cilju unapredjenja procesa potrebno da Kosovo preda svoj suverenitet Evropskoj uniji.

“Prema nasim procenama, tri su opcije sada nemoguce. Prvo, povratak Kosova pod suverenitet Srbije, drugo potpuna nezavisnost Kosova i trece nastavak sadasnjeg stanja”, kazao je Linke, isticuci kako su to opcije koje je nemoguce ostvariti, te je stoga, prema misljenju nemackih Liberala, potrebno da Savet bezbednosti oduzme suverenitet Srbije i Crne Gore nad Kosovom i da ga prenese na Evropsku uniju. Kosovo mozda ne moze biti buduca clanica Ujedinjenih naroda , ali moze biti clanica Evropske unije, rekao je Linke.

Pitanje Kosova nije samo pitanje koje pripada samo Kosovu, samo Srbiji ili samo nekoj odredjenoj zemlji. Zato, prema njegovom misljenju, strategija koja se predlaze predvidja da onemogucavanjem nezavisnosti Kosova, ali i onemogucavanjem povratka suvereniteta Srbije na Kosovu, zadovolje obje strane, i Kosovo i Srbija, ali i interesi medjunarodne zajednice i regiona. Prema ovom predlogu Evropska unija ce preuzeti spoljne poslove i odbranu, dok ce Kosovari postepeno u srednjorocnom planu preuzeti odgovornosti u svim drugim oblastima administriranja Kosovom. Pitanje bezbednosti ostaje i dalje pod nadleznoscu NATO saveza i KFOR-a.

Ne vidim nijednog opravdanja da se Kosovari udalje od opredelenja o nezavisnosti izrazenog kroz referendum o nezavisnosti Kosova, kaze Halit Muharremi, savetnik predsednika Kosova Ibrahim Rugove.

“Mislim da je nonsens svoje vrste da se istrazuju drugi modeli statusa Kosova samo zato sto to trazi jedna susedna drzava koja, kako izgleda, jos nije shvatila da je kada je u pitanju Kosovo vreme kolonija i kolonizacija proslo”, smatra Muharremi.

Ministar javnih sluzbi u Vladi Kosova i generalni sekretar Demokratske partije Kosova Jakup Krasniqi nije u celosti odbacio predlog Liberala, ali je zatrazio da se u strategiju predvide i SAD, kako bi opcija koja je ponudjena bila prihvatljivija i za narod Kosova.

“Imam jednu razliku od onoga sto nam je predlozeni da se Evropska unija ne odvaja mnogo od SAD , zbog cinjenice da je i do sada doprinos SAD kako bi se izmenila situacija na Kosovu bio veliki i mnogi procesi na Kosovu bi prosli mnogo brze, sa mnogo manje bolova ukljucivanjem SAD”.

Ramush Tahiri , politicki savetnik predsednika Skupstine Kosova , smatra kako je predlozena strategija dobra ideja i prema njegovom misljenju njeno ostvarivanje ne ometa nezavisnost Kosova u duzem vremenskom periodu.

“Izgleda dobra ideja i mislim da je normalan tok misije UN , posto je posle toliko godina ona zakazala i potrebna je izlazna strategija. Posto je nas cilj integracija u Evropsku uniju legalnim zahtevom bi trebalo promeniti Rezoluciju 1244 kako bi Kosovo bilo pod nadzorom EU . Kosovari su se jasno opredelili za nezavisnost Kosova, sada je pitanje ostvariti to sa ili bez medjunarodne podrske , sa konfrontiranjem sa Srbima na Kosovu ili sa Srbijom ili bez konfrontacije”.

Prema gospodinu Linkeu ova strategija je pri kraju izrade i bice predlozena za usvajanje nemackom Bundestagu , kako bi posle toga Nemacka to pitanje postavila na dnevni red Saveta bezbednosti UN. Strategija predvidja zavrsetak misije UN na Kosovu , nastavak misije NATO-a , odnosno KFOR-a, sa istim ciljem i zadacima , ocuvanjem mira i stvaranjem sigurnog ambijenta za sve na Kosovu.

Okrugli sto na istu temu nemacki Liberali su odrzali prije tri nedelje i u Beogradu.
XS
SM
MD
LG