Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ne pristajemo na šutnju


RSE
Pozivu novinarskih udruženja i organizacija na protest povodom ubistva direktora i glavnog i odgovornog urednika dnevnika “Dan” Duška Jovanovića, odazvao se veliki broj novinara iz svih crnogorskih medijskih kuća. Kolona je krenula ispred redakcije “Dan”-a, sa mjesta na kome je Jovanović nedavno likvidiran u klasičnoj “sačekuši”, zatim, krenula maršrutom koja je vodila pored svih važnijih crnogorskih medija - Radio-Televizije Crne Gore, dnevnika “Pobjeda” i “Vijesti”. Demonstranti su zatim, u tišini, bez ijednog incidenta, prošli pored zgrade Vlade, a nakon dolaska na plato crnogorskog parlamenta glavni i odgovorni urednik “Monitor”-a Esad Kočan pozvao je okupljene da minutom ćutanja odaju počast pokojnom Jovanoviću.
KOČAN
Drage koleginice i kolege. Crnogorska javnosti. Dvanaest i pet kada smo krenuli s mjesta zločina. S one tačke na kojoj je mučki, iz mraka, ispred svoje redakcije ubijen Duško Jovanović, direktor i glavni urednik “Dan”-a. One ruke koje su povukle oroz, one glave koje su osmislile zločin uputile su svoj manifest. Po njima, Crna Gora je zemlja u kojoj je uzeti ljudski život tek dobro istrenirana vještina. Računaju, poslije šoka uslijediće muk, a odjek straha kao zveket lanaca vezivaće ljude. Mi predstavnici medijske zajednice Crne Gore upućujemo svoju poruku: ne pristajemo na zločin. Ne pristajemo na šutnju. Ne pristajemo na teror straha. Ovdje, ispred parlamenta Crne Gore, tražimo od nadležnih državnih organa da urade svoj posao. Rasvijetle zločin. Ako to ne učine, na njih će pasti odgovornost za nove zalihe mraka koji će pasti na Crnu Goru. Mi, predstavnici medijske zajednice Crne Gore imamo svoj dio odgovornosti. Naše je da, bez obzira na sve razlike u poimanju novnarstva, ne dozvolimo da se zločin ubistva Duška Jovanovića preda zaboravu. Duga je i grdna istorija nasilja nad javnom riječju, nad onim drugim, drugačijim, različitim u Crnoj Gori. Padale su bombe na redakcije, stizale su prijetnje, drakonske sudske kazne progonjenjem onih koji su se suprotstavljali mržnji, zločinu i ratu. I kada smo griješili, naš grijeh nije bio veći od grijeha onih koji su pokušavali da nas ućutkaju. Polako smo zaboravljali i premalo bili solidarni. Uvijek se računalo na našu različitost kao na kob. Mi jesmo različiti. Bićemo to i sjutra. Ali, put kojim smo krenuli danas u dvanaest sati i pet minuta, s mjesta gdje je na pločniku ostala ljudska krv, imaće smisla samo ako budemo kadri da iznesemo te svoje različitosti. Razlike u shvatanju profesije nikada više ne smiju biti prepreka da zajedno stanemo na crtu pred činjenicama zločina, pred činjenicama nasilja i svakovrsnih pritisaka na novinare. Od nadležnih organa imamo pravo, iz dana u dan, da zahtijevamo da otkriju ubicu ili ubice Duška Jovanovića.
* * * * *
IMA LI NOVIH DETALJA U ISTRAZI O UBISTVU DIREKTORA I GLAVNOG I ODGOVORNOG UREDNIKA “DAN”-A DUŠKA JOVANOVIĆA, KOJI JE JUČE SAHRANJEN NA PODGORIČKOM GROBLJU ČEPURCI I DA LI JE GOTOV OBDUKCIONI NALAZ?


RSE
Istražni sudija Radomir Ivanović saopštio nam je jutros da nema novih detalja vezanih za istragu o ubistvu glavnog i odgovornog urednika “Dan”-a Duška Jovanovića. Ivanović je dematnovao jutrošnje špekulacije da su privedene dvije osobe koje se dovode u vezu sa automobilom golf III koji je pronađen u subotu uveče, a za koji postoji sumnja da je korišćen prilikom atentata na Jovanovića.
IVANOVIĆ
Nema privedenih.
RSE
Obdukcioni nalaz o smrti Duška Jovanovića, kako nam je saopštio načelnik Odjeljenja za sudsku medicinu Kliničko-bolničkog centra docent doktor Miodrag Šoć, biće predat istražnom sudiji u srijedu.
ŠOĆ
Obdukcioni zapisnik o radu sudsko-medicinske obdukcije nakon smrti Jovanović Duška će u najvećem stepenu sigurnosti najvjerovatnije biti završen i predat nadležnom istražnom sudiji u srijedu u prijepodnevnim satima, negdje do podne. U toku je rad nekih dopunskih analiza: mogućeg stepena alkoholisanosti, analiza mogućeg prisustva barutnih čestica i analiza odgovarajuće istorije bolesti, podataka iz te istorije od vremena ranjavanja do vremena smrtnog ishoda po kojem je Jovanović i bio operisan. Iz svega ovoga što sam rekao, predmet se tretira kao najsitniji i da će uskoro biti završen taj dio sudsko-medicinskog rada.
RSE
Ekipa njemačkih stručnjaka iz Visbadena, koja je sinoć stigla na poziv Ministarstva unutrašnjh poslova, počela je ekspertizu na zapečaćenom golfu III, kojeg je policija pronašla i u čijoj su unutrašnjosti, prema ranijoj izjavi istražnog sudije Ivanovića, uočene dvije automatske puške i dio potencijalnih dokaza.
* * * * *
ŠEF KANCELARIJE EVROPSKE KOMISIJE U SRBIJI I CRNOJ GORI, DŽEFRI BARET, TOKOM DANAŠNJE POSJETE BERANAMA NA ZAHTJEV NOVINARA PROKOMENTARISAO JE UBISTVO DUŠKA JOVANOVIĆA, IZBJEGAVŠI DA GOVORI O MOGUĆIM IMPLIKACIJAMA OVOGA DOGAĐAJA


BARET
Bili smo tužni zbog onoga što se desilo Dušku Jovanoviću. Bio je važan novinar u ovoj zemlji i davao veliki doprinos i nadamo se da će policija i istražni organi vrijedno raditi da otkriju izvršioce ovog kriminalnog djela i shvatio sam da je jedna članica Evropske unije već pružila pomoć da bi se ušlo u trag počiniocima ovog djela. Imali smo veliko poštovanje prema Dušku Jovanoviću i njegov list je bio vrlo važan i u njemu smo mi dali naš doprinos i to je veliki gubitak. Ovo je zaista strašan i tužan događaj. Vrlo je važno da se raznolikost medija u Crnoj Gori sačuva, a novina gospodina Jovanovića daje veliki doprinos tome. Mi se nadamo da će ta novina i dalje raditi po visokim standardima koje je postavio pokojni Jovanović.
XS
SM
MD
LG