Dostupni linkovi

Skupština Kosova usvojila izmene Ustavnog okvira


Predsednik komisije za promenu Ustavnog okvira Arsim Bajrami je rekao kako je cilj ovih promena otkloniti defekte u Ustavnom okviru , da se stvori nova ustavnog osnova za prenos ovlascenja na domace institucije i ostvarivanje strateske misije Rezolucije 1244 SB UN – priprema Kosova za resavanje konacnog statusa.

“Cilj je stvoriti uslove za ostvarivanje standarda o Kosovu, posto projekat standardi za Kosovo zahteva nova ovlascenja. Zadnji cilj je u sustini progress misije UN i priprema resavanja konacnog statusa.

Ustavni osnov za predlaganje promena Ustavnog okvira je odredjen u sadasnjem Ustavnom okviru i ove promene ne dovode u pitanje mandate i sustinu Rezolucije 1244. Predlogom izmena podrazumeva se izmena odnosa izmedju poglavlja osam i pet Ustavnog okvira i predvidja prenosenje nekih oblasti u nadleznost kosovskih institucija , medju kojima i medjunarodnih odnosa .Ovim predlogom predvidjena je i mogucnost raspisivanja referenduma,”, kaze Bajrami.

Arsim Bajrami je pozvao UNMIK da ima rezumevanja za predloge ovih promena id a ih razume kao predlog za partnerstvo kako bi se postigao substancijalni napredak u ostvarivanju misije UN na Kosovu.

Predlozi radne grupe za izmene Ustavnog okvira su predlog za saradnju izmedju UNMIK-a i institucija Kosova ocenio je Fatmir Sejdiu, iz Demokratskog saveza Kosova.

“Promene koje su ponudjene kao amandmani su pokusaj i ponuda Skupstine da se normira novi process izgradjen na Kosovu i nove realnosti i to dolazi kao rezultat zajednickog rada domacih i medjuanrodnih institucija i time treba da se stvore zakonski osnovi podrske narednim procesima, posebno prenosenju ovlascenja na Kosovske institucije kao i stvaranje uslova za ubrzavanje tog posla”.

Bajram Kosumi , iz Alijanse za buducnost Kosova , smatra kako UNMIK ovo ne treba da shvati kao konfrontaciju sa njiegovim kompetencijama , vec kao ozbiljnu ponudu za unapredjenje uslova za ostvarivanje zajednicke misije – vodjenja Kosova ka konacnom statusu.

Vrsilac duznosti sefa UNMIK-a Charles Brayshaw uputio je sinoc pismo predsedniku Skupstine Kosova nexhatu Daciju kojim je zatrazio da Skupstina ne usvoji promene Ustavnog okvira.On je u pismu ocenio da u predlozima izmena ima pitanja koja su rezervisana ovlascenja sefa UNMIK-a. Do promena Ustavnog okvira moze doci, istice gospodin Brayshaw inciijativom sefa UNMIK-a i saglasnoscu Saveta bezbednosti UN.

Ocekuje se da ce pravna kancelarija UNMIK-a reagovati na danasnju odluku Skupstine da se u nacelu private izmene Ustavnog okvira. Jedan od glasnogovornika Jeff Bieley je za nas program izjavio kako ce UNMIK saopstiti stav povodom danasnje odluke Skupstine Kosova nakon analiziranja usvojenih promena od strane Skupstine.

Srpska Koalicija Povratak nije saglasna sa predlozima izmena Ustavnog okvira, kaze za nas program Dragisa Krstovic, sef Poslanicke grupe ove Koalicije. “Predlagac je otisao i suvise daleko i ja ocekujem da ce povodom toga reagovati i Charles Brayshaw, kao zamenik Specijalnog predstavnika, a mislim da ce reagovati i neki drugi medjunarodni subjekti i politicki faktori.
Predlog promena su na danasnjoj sednici podrsali i predstavnici manjinskih nesrpskih zajednica, dok poslanici Koalicije Povratak nisu prisustvovali ni ovoj sednici Skupstine Kosova.
XS
SM
MD
LG