Dostupni linkovi

Sinj zaboravio Norca


RSE
Mirko Norac je u zatvoru u Rijeci gdje je nepravomoćno osuđen na dvanaest godina zatvora, ali je još uvijek alkarski vojvoda. No, alkari koji su bili najglasniji u njegovoj zaštiti prije tri godine, još se nisu oglasili. Alkarski alečauš Ivan Zurica nam je kazao:
ZURICA
Mi ćemo imati sastanak upravnog odbora. Onda ćemo dati jedno priopćenje za javnost.
RSE
Predsjednik Viteškog alkarskog društva i sinjski gradonačelnik, Mate Jukić, radi privatnih razloga danas je otputovao iz Sinja, a čelnik sinjske oporbe Velibor Milošević iz SDP-a epski kaže:
MILOŠEVIĆ
Svi junaci mukom zamukoše.
RSE
Milošević kaže da je jučer i danas Sinj potpuno miran.
MILOŠEVIĆ
Danas je to tema koja ne zaokuplja nekakvu posebnu pažnju. Kada politika nešto ne potencira, onda ni građani nisu potencirani.
RSE
Svojevremeni prosvijedi protiv hrvatske vlasti, a zbog Norca, doveli su do sukoba i raslojavanja u Sinjskom i Viteškom alkarskom društvu. Višegodišnji slavodobitnik alke, Stipe Breko, koji je bio protiv vrijeđanja predsjednika države Stipe Mesića zbog djelovanja hrvatskog pravosuđa, izbačen je iz alkarske čete. On naglašava da mu je Norca žao:
BREKO
Ja suosjećam s njim i s njegovim roditeljima. Iza njega stoje određene političke strukture koje ga koriste u svoje svrhe. Sada su nove strukture došle na vlast, više to nije interesantno i ništa se ne događa. To je cijela filozofija.
RSE
Brekin zaključak podsjeća na mitinge na splitskoj rivi prije tri godine kada je govorio i predsjednik HDZ-a, Ivo Sanader.
SANADER
Pozivam drugove iz Vlade. Imaju dvije mogućnosti. Prva je mogućnost - podnesite ostavke i raspišite izbore. Druga je mogućnost - pokušajte organizirati nekakve tobožnje protiv-prosvijede na spitskoj rivi, ono što je Milošević radio u Srbiji. Ali tada ćemo svi odavde i iz drugih krajeva Hrvatske poći u Zagreb, ako bude trebalo i na Jelačićev plac da im kažemo šta mislimo.
RSE
Tako je tada govorio Sanader, a miting 2001. za Norčevu obranu je formalno organizirao Stožer za obranu digniteta Domovinskog rata na čelu sa Mirkom Čondićem.
ČONDIĆ
Svi smo mi Mirko Norac. Komunistima i izdajnicima u vlasti poručujemo da ako niste u stanju osjetiti bilo vlastitog naroda i ako ne želite stati uz građane koji su vas izabrali, dajte ostavke i raspišite izbore.
RSE
Tada uz bok Mirku Čondiću bio je i predsjdnik hrvatske Čiste stranke prava, Luka Podrug, koji danas kaže:
PODRUG
Nije problem branitelja, nego vodstava udruga. Oni su svi pod nadzorom HDZ-a i od tih i takvih ljudi u vodstvima takvih udruga ne možete očekivati da će reagirati, jer je njihova stranačka stega važnija nego opći nacionalni interes.
RSE
Ipak, danas su neke udruge proistekle iz Domovinskog rata na konferenciji za tisak u Sinju priopćile, ne da će organiziriti, nego da su spremne organizirati prosvijede ako vlast ne zaštiti heroje Domovinskog rata, među koje oni ubrajaju i Mirka Norca.
XS
SM
MD
LG