Dostupni linkovi

Sljedeće godine više nezaposlenih nego zaposlenih?


RSE
Bosna i Hercegovina nalazi se na dnu ljestvice privrednog razvoja u Evropi, tvrde dobri poznavaoci prilika u zemlji. Samo stopa nezaposlenosti iznosi oko 45 posto, a porast troškova života, kao i cijene na malo, iz mjeseca u mjesec su veće. Posljedica je to slabog ili nikakvog pokretanja proizvodnje, velikog vanjskotrgovinskog duga, spore realizacije socijalne politike, kao i načina na koji su većina preduzeća u zemlji privatizovana.

Direktor Banjalučke pivare Predrag Radić tvrdi da država ne radi ništa, kako bi se smanjio uvoz stranih proizvoda, niti podstiče domaću proizvodnju.
RADIĆ
Ko je do sada postakao izvoz bilo čime? Koji su mjeru, recimo, stavili u funkciju održanja proizvodnje? A o izvozu nema govora. Sad su Hrvati u Poslovnom dnevniku napisali: izvoznici traže podršku države. I država je izdvojila, kad je u pitanju poljoprivreda, 1,6 milijardu kuna za podršku izvoza poljoprivrednih proizvoda i ostaloga. To su ti visokosubvencionisani i sa damping cijenama, koji će se pojaviti ovdje. I mi ćemo piti mlijeko iz Hrvatske i iz Slovenije, samo nećemo piti svoje mlijeko. Mi izvozimo trupce, izvozimo sirovinu, izvozimo rudu.
RSE
Predsjednici sindikata oba bosanskohercegovačka entiteta saglasni su u ocjeni kako entitetske vlade ne rade dovoljno na pokretanju proizvodnje, ali i zapošljavanju građana. Predsjednik Sindikata Federacije BiH Edhem Biber kaže kako je broj zaposlenih ove godine daleko manji, nego prethodnih godina.
BIBER
Činjenica jeste da su investicije drastično manje bile tokom 2003. godine i činjenica jeste da ove bombastične najave investicija u prva tri mjeseca nisu temeljene na realnim činjenicama. Mislim da ne možemo na takav način, uljepšavanjem fasade, stvarati bolji ambijent. Moramo daleko više konkretno činiti da se stvori ambijent, da ovdje dođu investicije. Bez stranih investicija mi ne možemo krenuti naprijed. Trebamo sve učiniti da ove reforme, koje su započete, idu bržim tempom.
RSE
Predsjednik Sindikata Republike Srpske Čedo Volaš:
VOLAŠ
Smatramo da Vlada Republike Srpske ne može da vodi brigu i da vlada cjelokupnom situacijom u Republici Srpskoj, posebno u neprivatizovanim preduzećima. Zbog toga tražimo hitno decentralizaciju prenošenja upravljanja i brige na lokalne institucije. Smatramo da mnoge opštine imaju daleko sposobniju administraciju, da bi to mogle efikasno i brže rješavati lokalne vlasti.
RSE
I pored alarmantnih podataka o trenutnom stanju u bh. privredi, predstavnici entitetskih vlada i dalje smatraju kako ekonomsko-socijalna slika zemlje nije tako loša, kao što se predstavlja u javnosti. Predsjednik Vlade Federacije BiH Ahmet Hadžipašić:
HADŽIPAŠIĆ
Kad smo prezentirali program rada Vlade za mandatni period i za 2003. godinu, iznesene su projekcije porasta GDP-a za deset posto, porasta izvoza za 15 posto, uvoza za tri posto, porasta industrijske proizvodnje od 12 posto, povećanja broja zaposlenih za sedam posto. Kad analiziramo odnose onoga što smo projicirali, izvoz je, umjesto 15, realiziran sa 19,7 posto i pokrivenost uvoza je ostvarena sa 32 posto, u odnosu na 26 posto u 2002. godini. Uvoz je projiciran bio na tri posto, a ostvaren je sa 2,8 posto. U 2003. godini planirali smo šest posto povećanje zaposlenosti, a ostvaren je pad od 1,6 posto. Rast proizvodnje planiran je bio od 12 procenata, a ostvaren je sa 4,8 posto.
RSE
Ministar za privredu u Vladi Republike Srpske Milan Bogićević kaže kako nije sve tako crno, te da Vlada pokušava da, kroz sistemske mjere, stvori bolji privredni ambijent.
BOGIČEVIĆ
Mi smo prošle godine prvi put zaustavili negativne tendencije pada industrijske proizvodnje i imali rast za 5,7 posto, a ove godine, u prvom kvartalu, 11,8 posto i pokrivenost izvoza uvozom je smanjena negdje za šest posto.
RSE
Predstavnici opozicije saglasni su kako entitetske Vlade ne rade ništa kako bi podstakli privrednu proizvodnju. Poslanik u federalnom Parlamentu Irfan Imamović kaže kako je Bosna i Hercegovina pred rat imala 631.000 zaposlenih. Ovaj nivo, prema njegovim riječima, sa trenutnim tempom razvoja privrede, neće se više nikad postići.
IMAMOVIĆ
Kretanje industrijske proizvodnje u 2003. godini jako zabrinjava. U prvih deset mjeseci 2003. godine industrijska proizvodnja je veća samo za 1,3 posto u odnosu na prosjek 2002. godine. Građani moraju znati da bi, sa stopama rasta industrijske proizvodnje od oko deset posto, mogli tek za devet godina, odnosno do 2012. godine dostići nivo industrijske proizvodnje iz 1991. godine. Sa sadašnjim stopama rasta industrijske proizvodnje, u Federaciji BiH možemo tek za 20 do 30 godina dostići nivo proizvodnje iz 1991. godine.
RSE
Poslanik u Skupštini Republike Srpske Milorad Dodik:
DODIK
Ne postoji usmjeravanje dohotka na razvojne potrebe. Postoji samo slobodno tržište i potpuna liberalizacija uvoza, koja je, zbog izostanka efikasne zaštite i podsticajnih mjera, domaću proizvodnju dovela na rub opstanka. To se vidi i ovih dana, u nastojanju uvozničkog lobija da se donesu mjere koje će opet ugroziti, ionako već ugroženu, primarnu poljoprivrednu proizvodnju.
RSE
Predstavnici opozicionih partija i sindikata u Bosni i Hercegovini izlaz iz trenutnog katastrofalnog stanja u privredi vide u borbi portiv kriminala i korupcije u društvu. Ocjenjuju da su presudna i strana ulaganja, ali i transparentnija privatizacija preduzeća. U suprotnom, kažu kako bi se moglo desiti da, već naredne godine, Bosna i Hercegovina ima više nezaposlenih od zaposlenih građana.
XS
SM
MD
LG