Dostupni linkovi

Savjet za saradnju sa Tribunalom treba samo Srbiji?


RSE
''Članice državne zajednice moraju što hitnije da izaberu članove Savjeta za saradnju sa haškim Tribunalom, kako ne bi bile optužene da koče proces saradnje sa Sudom za ratne zločine'', kaže pomoćnik šefa diplomatije državne zajednice Predrag Bošković, odgovarajući na pitanje kakva će biti operativna moć samog Savjeta, a posebno članova iz Crne Gore, Bošković kaže da je međunarodnoj zajednici poznato da državna zajednica nema kapacitet za izvršenje obaveza prema haškom Tribunalu sem deklarativnog i da međunarodna zajednica zna koje su to snage koje mogu da izvrše obaveze.
BOŠKOVIĆ
Crna Gora trenutno apsolutno nema nijednog koji se potražuje od strane haškog Tribunala da je na teritoriji Srbije i Crne Gore, ali da Crna Gora ne bi bila optužena kao neko ko opstruira rad Nacionalnog savjeta, kao tijela koje je zaduženo za saradnju sa haškim Tribunalom, mislim da treba da delegira svoje predstavnike u tom organu. S druge strane, normalno je da država Srbija mora da prema međunarodnoj zajednice pokaže jedan konstruktivan odnos, prije svega, delegirajući predstavnike tih ministarstava koja su najodgovornija za ispunjavanje tih obaveza.
RSE
U Sccijaldemokratskoj partiji, manjoj članici vladajuće koalicije, smatraju da Savjet nije trebalo formirati na nivou državne zajednice, već se problem sa optuženima za ratne zločine morao riješavati na nivou republičkog Pravosuđa i policije. Potpredsjednik SDP-a Borislav Banović kaže da ta vrsta ravnopravnosti sa Srbijom Crnoj Gori nije potrebna.
BANOVIĆ
Mislimo da ga prvo nije trebalo formirati na taj način.Drugo, kada se već formirao, da nema potrebe za učešće predstavnika Crne Gore na taj način i tu vrstu ravnopravnosti vidimo da su raspoloženi od strane Srbije da daju na takvim mjestima, a na drugim često diskutujemo o mnogim stvarima od pet do devedesetpet posto, a sad kada je u pitanju dominantan problem Srbije, a to je saradnja sa haškim Tribunalom, onda se tu vrlo galantno i ''moralno'' odnosi prema Crnoj Gori i daju joj se tri mjesta. Tako da u tu vrstu političke igre ne treba ulaziti.
RSE
Direktor Centra za regionalne i bezbijednosne studije Miodrag Vlahović, takođe, smatra da se uspostavlja loše pravilo, u kojem se ravnopravnost Crne Gore prihvata u onim segmentima gdje na riješavanje problema Crna Gora ne može da utiče. Po Vlahovićevim riječima, čak ni učešće zvaničnih predstavnika Crne Gore u Savjetu ne može da prekrije činjenicu da odgovornost za saradnju sa Hagom leži na Srbiji.
VLAHOVIĆ
To je jedan loš presedan ili još jedan loš izuzetak od pravila da Crna Gora ne učestvuje u stvarima gdje je to za nju bitno, da se njen glas marginalizuje, da se njen glas namjerno slabije čuje ili se promoviše u jednom niskom profilu, kada se o njenim legitimnim interesima radi, a tamo gdje postoji sasvim jasna i vidljiva i isključiva odgovornost Srbije, onda se sasvim benevalentno ''prihvata i promoviše'' crnogorska ravnopravna participacija. Sve u svemu, jedna od konstrukcionih grešaka postojeće neravnopravne veze.
RSE
Podsjetimo. Visoki funkcioner Demokratske partije socijalista Miodrag Vuković nije isključio mogućnost da mjesto predsjednika Nacionalnog savjeta za saradnju sa Hagom bude ponuđeno predstavniku Crne Gore, obzirom da su dvojica od trojice nedavno izabranih članova Savjeta javno odbacili mogućnost da budu predsjednici Savjeta. Pomoćnik ministra inostranih poslova Predrag Bošković nije želio da komentariše ovu mogućnost, uz konstataciju da je najvažnije da Savjet bude kompletiran.
BOŠKOVIĆ
Ja mislim da to nije toliko bitno pitanje ko će biti predsjednik Savjeta a ko ne, već da li taj Savjet odgovara preuzetim obavezama ili ne. To je, po meni, ključno pitanje, a pitanje ko će biti predsjednik Savjeta je, po meni, sasvim nebitno.
XS
SM
MD
LG