Dostupni linkovi

Vanredna vijest

SVI SU ZAKAZALI U MARTOVSKIM KOSOVSKIM NEMIRIMA


Predupredjenje takvih dogadjaja kao i unapredjenje sadasnje situacije na polju zastite ljudskih prava su novi izazovi za Kosovo i njene institucije, rekao je direktor Departmana za ljudska prava Carsten Weber, koji je uporedio dogadjaje od marta i nasilje prema pripadnicima srpske zajednice sa nasiljem protiv Albanaca tokom 1999. godine.

“Sada pet godina kasnije imamo institucije koje su funkcionalne, ali koje ne mogu da se suoce sa novim izazovima i te su institucije zakazale tokom marta”, kazao je Weber.

Izvestaj OEBS-a je u sustini kritican i daje teske optuzbe na racun, u prvom redu, domacih isntitucija, dok je na kraju predlozio dalje mere za povecanje efikasnosti policije i pravosudja, ostavljajuci da se podrazumevaju i odgovornosti koje ima i UNMIK za martovske dogadjaje, posto su ove oblasti deo rezervisanih ovlascenja medjunarodne administracije.

Carsten Weber je rekao kako izvestaj OEBS-a izrazava i neka uznemirenja medju kojima su potreba za stvaranje efektivne policijske snage, poboljsanje sistema pravosudja, postovanje imovinskih prava, kao i unapredjenje javnih sluzbi i neometan pristup skolskim objektima. On je takodje rekao kako je OEBS i ranije ocenivao problem paralelnih institucija , kao politicko pitanje koje treba resiti.

“ Svi ljudi treba da ostvare poverenje u institucije Kosova i strukture UNMIK-a, ali ce to biti moguce jedino ukoliko se te strukture, mislim na paralelne strukture, ukinu”. Jednom recju, kaze Weber, tokom dogadja u martu neki manje, neki vise, ali su svi zakazali. Zato, na Kosovu treba graditi nesto sto je mnogo vise nego sanacija, kaze Weber i predlaze institucijama Kosova, na oba nivoa, da ucine najvise sto mogu na obezbedjivanju efikasnih usluga i javnih sluzbi svim nacionalnim zajednicama, kako one ne bi imale potrebe za svojim paralelnim strukturama.
XS
SM
MD
LG