Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Tužilaštvo traži da se predmet Ademi – Norac ustupi Hrvatskoj


Haaški tribunal je danas objavio da je protiv Mirka Norca podignuta optužnica za zločine počinjene tokom operacije Hrvatske vojske u Medačkom džepu, u septembru 1993. godine, za koje je optužen i Rahim Ademi. Norac je ranije u Rijeci osuđen na 12 godina zatvora za zločine nad civilima u području Gospića i trenutno se nalazi u zatvoru u Hrvatskoj.

Šta u Tribunalu planiraju sa ovim slučajem? Glasnogovornik Sudskih vijeća, Jim Landale, potvrdio nam je da je kineski sudac Liu Daqun prije pet dana odobrio podizanje optužnice, po individualnoj i zapovjednoj odgovornosti, protiv Mirka Norca za zločine počinjene u operaciji Medački džep. Landale je kazao da po ovoj optužnici Tužilaštvo nije zatražilo izdavanje i potjernice, kako je to uobičajeno u Haagu.

Zašto nakon podizanja optužnice nije izdata i potjernica? Florence Hartmann, glasnogovornica Tužilaštva je rekla našem radiju da će Tužilaštvo ove sedmice zatražiti da se spoje u jedan predmet optužnice protiv Norca i ranije podignuta protiv Rahima Ademija. Nakon toga će od sudaca Tribunala Tužilaštvo zatražiti da se, u skladu sa članom 11. Pravilnika o postupku i dokazima, taj slučaj prepusti hrvatskom pravosuđu.

Ukoliko Tribunal donese odluku o prepuštanju ovog predmeta hrvatskom pravosudju, to će biti prvi slučaj prepuštanja haaške optužnice pravosuđu neke od balkanskih zemalja.
* * * * *
HRVATSKI POLITIČARI NISU IZNENAĐENI HAŠKOM OPTUŽNICOM PROTIV MIRKA NORCA I MOGUĆNOŠĆU SUĐENJA U HRVATSKOJ


RFE
Ministrica pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt naglasila je kako ovu optužnicu ne prati uobičajeni nalog za uhićenje i predaju Hagu, što po njenoj ocjeni potvrđuje namjeru tužiteljstva da u okviru okončanja rada slučaj prebaci na hrvatsko pravosuđe. Ministrica Škare-Ožbolt očekuje početak suđenja u Hrvatskoj koncem ove godine. HDZ-ov predsjednik Sabora, Vladimir Šeks, kazao je kako je optužnica očekivana i da neće ugroziti tempo hrvatskog puta prema Evropskoj uniji.
ŠEKS
To neće na bilo koji način utjecati na neke oblike političkog pritiska, bilo na ministarsko vijeće, a mislim da nije niti u funkciji stavljanja jedne kočnice ili klipa Hrvatskoj.
RFE
''Vrijeme je da se zatvori i to poglavlje naslijeđa rata'', kazao je novinarima potpredsjednik Istarskog demokratskog sabora, Damir Kain.
KAIN
Konačno treba odagnati te sumnje da je bilo zločina u Medačkom džepu, i u bilo kojem dijelu Republike Hrvatske, kako bi već jedanputa mogli nesmetano početi uživati blagodati naše budućnosti.
RFE
Haškom optužnicom protiv Norca ogorčen je danas jedino čelnik hrvatske Stranke prava, Anto Đapić. On je najavio da će sutra zatražiti sabosrku raspravu o najnovijim haškim optužnicama, od Čermaka i Markača preko bosansko-hercegovačkih Hrvata, do današnje optužnice protiv Norca. Predsjednik Hrvatske seljačjke stranke, Zlatko Tomčić, pozdravlja najavu prepuštanja suđenju Norcu i Ademiju u Hrvatskoj.
TOMČIĆ
Koliko znam, to je protislučaj i u ovom smislu o takvoj nakani haškog suda mogu se pozitivno izjasniti. O samom sadržaju optužnice ipak bi sačekao da je detaljno isčitam i da vidim o čemu se radi.
RFE
U kolikoj je mjeri hrvatsko pravosuđe u stanju procesuirati slučajeve iz Haga? Odvjetnik i haški ekspert, Anto Nobilo, pozdravlja najavu Haškog tužiteljstva o prepuštanju slučaja Medak hrvatskom pravosuđu.
NOBILO
Da li se tu radi o povjerenju prema hrvatskom pravosuđu, ili je to jedan napredak u odnosima između nas i Haškog tribunala? Ako promatramo predmete koji su se do sada vodili, ne bi smo mogli izvući zaključajk sa punom sigurnošću da možemo to preuzeti i na zakoniti način provesti takav tip postupka. Od 2000. godine, kada se počelo nešto procesuirati, imali smo pet predmeta, od kojih su četiri završila oslobađajućim presudama, a samo jedan jedini, Gospićki, završen je osuđujući. Imamo skor 80 posto oslobađajućih presuda za ratne zločine gdje su Hrvati počinitelji.
RFE
Dobrih sudaca u Hrvatskoj ima. ''Najvažnije je stvoriti političku klimu za kvalitetno i pošteno suđenje'', naglašava Nobilo.
NOBILO
Nikakav predsjednik bilo koje stranke nema što komentirati takvu optužnicu, ulaziti u njenu bit, analizirati da li je opravdana, ili ne. Svaki takav istup predstavlja izvršenje kaznenog djela, pritisak na pravosuđe. Mi bi morali rigorozno zaoštriti stav Državnog odvjetništva u Hravtskoj da obrani sud i tužiteljstvo od nasrtaja politike u ovim slučajevima.
XS
SM
MD
LG