Dostupni linkovi

ŠTO JE GORINŠEK UČINIO NAKON ZLOČINA U PAULINOM DVORU?


RSE
Ratni zločin u Paulinom Dvoru kraj Osijeka, kada je skupina hrvatskih vojnika u prosincu 1991. godine ubila 18 srpskih i jednog mađarskog civila, mogao bi dobiti svoj sudski nastavak ukoliko Državno odvjetništvo prihvati kaznenu prijavu protiv umirovljenog generala Karla Gorinšeka, koju je u ime obitelji žrtava podnio zagrebački odvjetnik Luka Šušak. Bivši zapovjednik operativne zone Gorinšek, mogao bi odgovarati što ništa nije poduzeo da se odgovorni za zločin kazne. Odvjetnik Luka Šušak tvrdi da je Gorinšek, samo nekoliko sati nakon zločina, imao sve informacije, te da je kriv po zapovjednoj odgovornosti. Šušak tvrdi da je već na sastanku u operativnoj zoni, nekoliko sati nakon zločina, dogovoreno prikrivanje pokolja:
ŠUŠAK
Dolazi kamion, trpaju u najlonske vreće, ubacivaju u kamion i odvoze. Ali prije nego su zatrpani ili odvezeni, tu noć, Gorinšek, Ropac i još pet-šest ljudi, sastali su se i donijeli odluku da se ne vrši obdukcija. Onda, ujutro u deset sati, kuća gdje su bili sakupljeni je dignuta u zrak, ali na stručan način, tako da susjedne kuće nisu bile oštećene. Ja smatram da je sve to bilo pripremljeno.
RSE
U svom iskazu na suđenju Gorinšek je priznao da je znao za zločin, no tvrdio je da je sve prijavio nadležnima – Ministarstvu obrane i Glavnom stožeru Hrvatske vojske. Na sudu je rekao da nije mogao provjeriti jesu li protiv počinitelja poduzete kakve mjere, budući da se sve događalo nakon pada Vukovara, kada je bio iznimno angažiran na obrani Istočne Slavonije. No, Gorinšek u kaznenoj prijavi vidi političke igre:
GORINŠEK
Mene zapravo čudi što je sad došlo do nastavka ove priče oko Paulinog Dvora, budući da sam ja bio sudionik i u istražnim radnjama i svjedok na glavnom procesu protiv optuženih. Dakle, čudi me da se ponovo pokreće pitanje ratnog zločina u Paulinom Dvoru. Koji su motivi za pokretanje tog procesa, to se može nagađati. Pretpostavljam da u pozadini stoji Ivo Banac sa još nekim kolegama, zapravo kućnim prijateljima, koji se bave tom problematikom.
RSE
Doktor Ivo Banac, predsjednik Liberalne stranke, u kojoj je Gorinšek glavni tajnik, odlučno odbacuje navode da on stoji iza podizanja kaznene prijave protiv umirovljenog generala Karla Gorinšeka:
BANAC
O cijeloj problematici Paulinog Dvorca znam samo ono što sam čitao u novinama. Ona se za mene nije aktualizirala, vezano za Gorinšeka, do trenutka kada je krenula ova kaznena prijava. I ja samo mogu biti zabrinut da je tako nešto podneseno protiv našeg glavnog tajnika. Ali da sam ja to inicirao, to je jednostavno van pameti.
RSE
Početkom travnja ove godine na Županijskom sudu u Osjeku, za ratne zločine u Paulinu Dvoru nepravomoćno je na 12 godina zatvora osuđen Nikola Ivanković, pripadnik 130. brigade Hrvatske vojske. Enes Viteškić, kojemu se također sudilo i koji je do izricanja kazne također bio u pritvoru, oslobođen je. Kaznena prijava protiv generala Gorinšeka, tvrdi odvjetnik Šušak, pokazaće da Nikola Ivanković nipošto nije jedini krivac za taj zločin.
XS
SM
MD
LG