Dostupni linkovi

MONOPOL DIŽE CIJENE GORIVA


RSE
“Cijena goriva koja je u Crnoj Gori veoma visoka će proizvesti niz negativnih posljedica i po privredne subjekte i po građane”, rekao je Božo Mihailović, profesor Ekonomskog fakulteta u Podgorici, komentarišući (u kratkom periodu dvostruko) poskupljenje tečnih goriva. Profesor Mihailović sugeriše da bi Vlada trebalo da razmišlja u pravcu smanjenja zahvatanja od cijene goriva koje je oko 60%, ali naglašava, da na crnogorskom tržištu pored “Jugopetrol”-a, treba da postoji još jedan konkurent.
MIHAILOVIĆ
Čim imate jednog monopolistu, taj monopolista može da radi šta hoće na tržištu i ovo je posljedica te činjenice. Crna Gora, odnosno Vlada Republike Crne Gore, treba da iskoristi sve svoje mehanizme i da završi posao oko novog preduzeća koje će biti u situaciji da može da amortizuje ovako visoke tržišne udare, jer je staro ekonomsko pravilo da se cijene (u kratkom roku energetskih goriva, a preko njih i drugih proizvoda, a energetsko gorivo je input za sve ostale proizvode) ne vraćaju tako po automatizmu kako se cijene goriva povećavaju.
RSE
Naglašavajući da razumije da je razlog za poskupljenje goriva odnos ponude i tražnje na svjetskom tržištu, profesor Mihailović smtra da je cijena goriva vrlo brzo krenula naviše.
MIHAILOVIĆ
S obzirom na stabilne cijene, na koje su građani Crne Gore navikli, ovo nije dobra odluka većinskog vlasnika “Helenik Petroleum”-a i s obzirom na malo tržište kakva je Crna Gora, a s obzirom na njihovu monopolističku poziciju, smatram da nijesu trebali da reaguju po tržišnom automatizmu.
RSE
Za Božidara Šiševića, profesora Ekonomskog fakulteta i člana Savjeta Grupe za promjene, sama cijena goriva nije sporna, kao ni obim državnog zahvatanja od te cijene.
ŠIŠEVIĆ
Ako se sredstva dobijena na ovaj način troše na povećanje zaposlenosti, na pokretanje proizvodnje, onda ja lično nemam ništa protiv. Naprotiv, takvu mjeru bih podržao.
RSE
Profesor Šišević, takođe, uočava problem monopola, ali smatra da riješenje ne može biti u formiranju još jedne ili više kompanija.
ŠIŠEVIĆ
Vi da napravite dvije ili tri kompanije - one se lako dogovore. Imate ovdje neke sitne proizvođače. Oni su napravili već svoj monopol, iako imamo veliki broj proizvođača ili pružaoca usluga. Tu se država ne smije odreći tog mehanizma. Ne kontrole cijena, ali troškova da, jer su to slični proizvodi gdje se troškovi mogu itekako lako upoređivati.
RSE
Tomo Ražnatović, vlasnik trgovinskog preduzeća “Ražnatović”, smatra da je svaka konkurencija dobrodošla, ali dodaje da država mora reagovati smanjivanjem svog udjela u maloprodajnoj cijeni goriva i time amortizuje novi cjenovni udar.
RAŽNATOVIĆ
U svakom slučaju bi morala, bar za onaj dio koliko ubira na razliku u cijeni od pređašnje cijene prethodnog poskupljenja do sadašnje cijene.
RSE
Ukoliko se nešto ne preduzme, Ražnatović predviđa novu seriju poskupljenja.
RAŽNATOVIĆ
Mislim da će cijene prevoza porasti za 10%, što opet linearno na ostale cijene: negdje će uticati 0,50%, negdje 1%, negdje 1,5%... zavisi od vrijednosti robe.
XS
SM
MD
LG