Dostupni linkovi

LUKAČ I RIBIĆ PODNIJELI OSTAVKE


RSE
U pismu upućenom medijima, Dragan Lukač i Dragan Ribić, sada već bivši načelnik i zamjenik načelnika Službe specijalne policije Republike Srpske, saopštili su da podnose neopozive ostavke zbog odluke direktora Policije Dragomira Njeguša da ih smijeni sa dužnosti. Kako se navodi, Lukač i Ribić su i ranije željeli da, iz moralnih razloga, zbog neuspjele akcije u Višegradu, podnesu ostavke, ali su ipak odlučili da sačekaju završetak istrage. Zbog raznih špekulacija, kojima se sva odgovornost nastojala prebaciti na Jedinicu specijalne policije za neuspjeh akcije u Višegradu, odbili su rješenja o udaljavanju sa dužnosti. Napominjemo i da je naredbu za sprovođenje akcije u Višegradu mogao dati samo direktor Policije i nadamo se da će prava istina biti utvrđena, naveli su Lukač i Ribić u pismu upućenom medijima.

Oni su odluku o povlačenju obrazložili i razgovorom sa advokatom Duškom Tomićem, koji ih je, u ime dvojice pritvorenih policajaca, zamolio da odstupe sa dužnosti, te razgovorom sa Donaldom Hejsom, prvim zamjenikom visokog predstavnika, koji im je obećao da Jedinica specijalne policije neće biti rasformirana. Svoje kolege Lukač i Ribić su pozvali da nastave raditi kao do sada i da budu jedinstveni. Duško Tomić, advokat dvojice specijalaca u pritvoru kaže da je Lukača zamolio da odstupi sa dužnosti zato što nastala situacija i tenzije nisu išle u korist istine u rješavanju slučaja u Višegradu.
TOMIĆ
Ja nikakvih dilema nemam da je u hijerarhiji događanja krivica policije evidentna, ali plašim se da je neznatna u odnosu na krivicu političara, u odnosu na vrh, koji je, uostalom, i izdao naredbu. Ubijeđen sam da više ništa neće biti isto nakon ovoga događaja i nakon suđenja i da će na dnevni red doći neodgovorni političari, koji su nam budućnost pretvorili u nulu.
RSE
Milorad Dodik, lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata, smatra da je Jedinica specijalne policije u cijelom slučaju ispala žrtveno jagnje.
DODIK
Sada se vidi da se konkretna odgovornost pokušala locirati isključivo na Jedinicu specijalne policije, koja je i u nazivu specijalna i djeluje u specijalnim operacijama. I može samo da naloži ministar MUP-a i direktor Policije upotrebu takve jedinice. I niko više. I sada oni koji su naložili upotrebu te jedinice, sada smatraju da je odgovornost isključivo u ljudima, kojima su oni naložili da nešto rade.
RSE
Dušan Stojičić, portparol Srpske demokratske stranke smatra da je dobro što je primopredaja dužnosti okončana na miran i demokratski način.
STOJIČIĆ
Takvu ocjenu opozicije, po kojoj je neko žrtveni jarac, a neko pokušava da se izvuče iz cijele ove priče, mislim da nema za takvu priču argumenata i mislim da ta priča, jednostavno, pokušava da dolijeva ulje na vatru, da problem napravi većim nego što on objektivno jeste. I mislim da takva vrsta zahtjeva je u određenoj mjeri i destruktivna prema samoj instituciji Ministarstva unutrašnjih poslova.
RSE
Današnja primopredaja je protekla bez bilo kakvih problema. Lukača je na mjestu načelnika Specijalne policije zamijenio Ranko Vuković. Direktor Policije Njeguš još 14. maja donio je odluku o kadrovskim promjenama u Službi specijalne policije, zbog neuspjele akcije u Višegradu, u kojoj je ubijen Novica Lukić. Lukač je odbio da se povinuje toj odluci, osporavajući proceduru i razloge za smjene.
XS
SM
MD
LG