Dostupni linkovi

BRISEL NEMA SVOJ STAV OKO USTAVNIH PROMJENA U CRNOJ GORI


RSE
''Bojkot opozicije bi mogao biti štetan po ustavni proces u Crnoj Gori. Novi Ustav Crne Gore zahtjeva dvotrećinsku većinu u parlamentu, što nije moguće ostvariti sve dok opozicija bojkotuje rad parlamenta'', kaže se u posljednjem izvještaju Savjeta Evrope. Nasuprot tome, samo usvajanje ustavnih amandmana, neophodnih za usklađivanje važećeg Ustava Crne Gore sa Ustavnom poveljom državne zajednice podrazumijeva prostu većinu glasova članova parlamenta, konstatuje se u tom dokumentu.

Na pitanje, da li je to zvaničan stav Savjeta Evrope oko tog pitanja koje je već duže vrijeme predmet sporenja crnogorskih vlasti i opozicije, Johan Frišted, administrator Odjeljenja za strateško planiranje u kome je izvještaj izrađen, kaže da je u tom dokumentu zabilježeno ono što je delegacija Savjeta Evrope čula u Podgorici.
FRIŠTED
To je ono što smo čuli kada smo bili u Podgorici, tako da smo to stavili u izvještaj. Sreli smo se sa crnogorskim zvaničnicima, Predsjednikom parlamenta, premijerom, tako da naša konstatacija samo reflektuje ono što smo čuli u Podgorici.
RSE
Ali crnogorska opozicija nema takav stav oko ovog pitanja.
FRIŠTED
Nijesmo se sreli sa ljudima iz opozicije u Podgorici, tako da je to možda razlog što je u izvještaju navedeno samo ono što smo čuli od zvaničnika, predsjednika parlamenta, ministara i premijera, tako da je to možda razlog zašto u izvještaju ne postoji i stav opozicije oko tog pitanja.
RSE
Da li se konstatacija navedena u vašem izvještaju može smatrati zvaničnim stavom Savjeta Evrope oko ovog pitanja?
FRIŠTED
Ne. Mi nemamo stav oko tog pitanja. Na vlastima je da nađu rješenje za taj problem. Za nas je važno da svi ispunjavaju ono na šta su se obavezali, a to je prilagođavanje Ustavnoj povelji i to je naš interes. Na vlastima je da iznađu riješenje, na koji će se način to odraditi, tako da mi nemamo stav oko toga.
RSE
Podsjetimo, crnogorska opozcija je u više navrata ustvrdila da je za usvajanje ustavnih amandmana, neophodnih za usklađivanje Ustava Crne Gore sa Ustavnom poveljom državne zajednice, neophodna dvotrećinska većina. Takav stav danas je za naš radio još jednom potvrdio i potpredsjednik Socijalističke narodne partije Zoran Žižić.
ŽIŽIĆ
Jedino mogu iznijeti ono što piše u Ustavu Crne Gore, a to je da se taj Ustav može mijenjati jedino dvotrećinskom većinom. Pošto je usaglašavanje Ustava Crne Gore sa Ustavnom poveljom po definiciji mijenjanje Ustava, onda jasno proizilazi da on može biti promijenjen samo dvotrećinskom većinom.
RSE
Komentarišući navode iz izvještaja Savjeta Evrope koji se razlikuju od opozicionog gledišta na ovaj problem, Žižić kaže.
ŽIŽIĆ
Ja bih to prije smatrao nekakvom greškom ili nekom nepotpunošću koja se možda provukla u tom izvještaju, budući da je taj izvještaj, prije svega, posvećen parlamentarnom životu i političkoj krizi u Crnoj Gori, a ne bazira se i njegova suština se ne odnosi na ustavne promjene.
XS
SM
MD
LG