Dostupni linkovi

Vanredna vijest

MATURA JE JEDNOM U ŽIVOTU


RSE
''Odijelo ne čini čovijeka, ali maturanta svakako da'', tvrdi prodavačica Jasmina.
JASMINA
Potrebna je haljina, sandale ili cipele zatvorene, sve zavisi od haljine, torbica i to je to što se tiče odjeće. Normalno, neka frizura i još dođe bižuterija. Imamo komplete, a tu dođu narukvice, ogrlice i mindžušice. To su fini kompleti bižuterije, ali opet detalj. Ima ovih na bretelice. Oni su baš popularni. Ima haljjina bez bretelica. One su isto u fazonu. Ima kraćih i dužih modela. Najviše se traže boje što su sad u fazonu. Nježnije boje. Roza, plavo, bijela.
RSE
Boje, međutim, često nijesu u skladu sa pogledom na budućnost, pogotovo kada se iz kućnog budžeta izdvoji par stotina eura za matursko veče, tvrde maturanti Elma i Mirza.
MIRZA
Sa osamnaest godina tek počinj brige koje će nas pratiti do kraja života. Brige o egzistenciji, brige o poslu, o stvaranju porodice.
ELMA
Strah da li ću donijeti pravu odluku, jer sam ja i inače pesimista i, ako jedanput pogriješim, onda mislim da ću to stalno da radim. Nemam neku pozitivnu energiju.
RSE
Tako se sa strahom odlučuješ i za haljinu?
ELMA
Imam strašnu tremu za matursko. Večeras je, za četvrtak veče. Ja sam pet dana kupovala i na kraju opet sam kupila nešto. Donekle me zadovoljilo, ali nije to to.
RSE
I za haljinu i za budućnost?
ELMA
Budućnost je posebna priča i priča za sebe. Ono čega se ja baš plašim. Plaši me sjutra. Ono što će biti poslije maturske večeri, sam upis na fakultetu.
RSE
''Ipak, možda bi se baš taj strah i eventualni padovi u životu mogli ublažiti jednom fotografijom sa maturske večeri'', kaže Elma.
ELMA
Sigurno će biti u životu uspona i padova. Da se sjetimo da u našem životu nije sve bilo crno. Znači, da je imalo i lijepih dana i lijepih provoda, druženja.
RSE
Matura je jednom u životu, pa makar zbog roditelja malo ih grickala savjest.
MIRZA
Nije im svejedno. Nije baš mali izdatak na ovo vrijeme.
RSE
Da li te grize savjest što će onda ostati malo bez novca kućni budžet?
MIRZA
Naravno da me grize, ali što ću? To je jednom u životu, pamti se, ne zaboravlja se.
RSE
A roditelji, k'o roditelji. Zaboravljaju na nemaštinu, da bi se pamtilo matursko veče.
MAJKA 1
Ne mogu ja moje dijete da odvojim. To je matursko, to se pamti. Tu je društvo iz odjeljenja, tu je rastanak sa tom djecom koja su bila četiri ili dvanaest godina zajedno. Ne mogu ja dijete tu noć da odvojim od društva. Iako ja nemam. Ja se nekako moram snaći da bih imala da dam djetetu.
OTAC 1
Na otplate, malo na ''časnu riječ'', na dugovanje i tako. Odvaja se od usta.
MAJKA 2
Na otplatu. Kako se dogovorim s ljudima.
MAJKA 3
Ni ja ni on ne radimo. On trinaest godina radnog staža, pa je na Zavodu za zapošljavanje. Ja ne radim. Trpim. Ja trpim da bi djeca imala.
XS
SM
MD
LG