Dostupni linkovi

Zatraženo "razvlaštenje" visokog predstavnika


sjednica Skupštine RS
sjednica Skupštine RS

Narodna skupština RS-a u utorak zatražila ukidanje “bonskih ovlaštenja” visokog predstavnika.

Narodna skupština RS-a u utorak uveče je usvojila rezoluciju kojom od Vijeća za provedbu mira u BiH traži ukidanje “bonskih ovlaštenja” visokog predstavnika.

Skupština je zaključila da su stvoreni uslovi za potpuni prestanak korištenja “bonskih ovlaštenja” visokog predstavnika za BiH, te pozvala Parlament BiH i Parlament Federacije BiH da podrže zahtjev za ukidanje tih ovlaštenja Istovremeno, visoki predstavnik Miroslav Lajčak pozvan je da se odrekne “bonskih ovlaštenja”.
U rezoluciji se navodi da je potrebno pripremiti hitnu transformaciju Ureda visokog predstavnika (OHR) i mandata visokog predstavnika u mandat specijalnog predstavnika EU, kao medijatora na evropskom putu BiH, te da je optimalni trenutak za transformaciju mandata potpis Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.
Istovremeno, u utorak su lideri šest vodećih političkih partija u BiH na sastanku sa visokim predstavnikom u BiH Miroslavom Lajčakom dogovorili naredne aktivnosti koje bi vodile provedbi ranije dogovorenog Akcionog plana o reformi policije.
Lajčak je pojasnio kako se do kraja ove sedmice očekuje formiranje radne grupe koja će raditi na izradi zakona na osnovu kojih će se uspostaviti nekoliko tijela na nivou BiH, a odnosi se na reformu policije. Do 15. februara planirano je da se sačini i prijedlog potrebnog zakona za policiju na državnom nivou.

sastanak političkih lidera u Laktašima, 11.decembra, photo: FTV

Nakon višesatnog sastanka, Lajčak je saopštio i da su riješene dileme oko ponovnog formiranja Vijeća ministara. Za mandatara je ponovo predložen predsjedavajući Vijeća u ostavci Nikola Špirić, koji je zbog nekih Lajčakovih odluka ranije dao ostavku I po automatizmu doveo kompletnu državnu vladu u tehnički mandat. Špirić je izjavio da su lideri političkih stranaka na sastanku prihvatili najveći broj uslova koje je imao za ponovno vođenje Vijeća ministara, a odnose se na Akcioni plan oko reforme policije. Kazao je I kako nije dobio saglasnost da može vršiti promjenu kadrova u Vijeću ministara ako bi to htio uraditi u nekim situacijama.
Na narednom sastanku politički lideri razmatraće inicijative oko promjena Ustava BiH, a za sada je izvjesna jedino inicijativa Hrvatske demokratske zajednice o ustavnom preuređenju BiH. Predsjednik HDZ-a Dragan Čović već je predao je liderima ostalih stranaka prijedlog te partije, koji podrazumijeva ukidanje dva entiteta I deset kantona I predviđa formiranje tri regije I distrikta Sarajevo. Do narednog sastanka očekuje se da lideri I ostalih stranaka dostave svoje eventualne prijedloge o ustavnom uređenju BiH.
Sastanku su prisustvovali lideri SNSD-a Milorad Dodik, PDP-a Mladen Ivanić, SDA Sulejman Tihić, Stranke za BiH Haris Silajdžić, HDZ-a Dragan Čović, HDZ-a 1990. Božo Ljubić, te visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak i mandatar za sastav novog Vijeća ministara Nikola Špirić. Sastanak je održan u Laktašima, rodnom mjestu lidera SNSD-a Milorada Dodika.

Bonska ovlaštenja

Šta su "bonska ovlaštenja" visokog predstavnika? Nazvana su "bonskim", jer se odnose na odluke Vijeća za provedbu mira u BiH sa sastanka Bonu, u decembru 1997. godine. Vijeće za provedbu mira je tada, razrađujući Aneks 10 Daytonskog mirovnog sporazuma kojim su određena ovlaštenja visokog predstavnika, omogućilo visokom predstavniku da smijeni sa dužnosti javne zvaničnike koji krše zakonski preuzete obaveze i Daytonski mirovni sporazum, te da, kada to smatra neophodnim, nametne ključne zakone ukoliko ih ne usvoje zakonodavna tijela BiH.
XS
SM
MD
LG