Dostupni linkovi

Počinje korišćenje novog internet domena


U Srbiji će u narednih par nedelja početi korišćenje novog internet domena .rs. Nakon niza nedoumica i predloga kako zameniti dosadašnji .yu domen, Međunarodna organizacija za dodeljivanje imena i brojeva (ICANN), odlučila je da to bude .rs . Tako će jedan od poslednjih relikata nekadašnje Jugoslavije, internet domen .yu, za koji je Srbija bila vezana, zauvek biti izbrisan.

Prvi korisnici sa nacionalnom ekstenzijom .rs, mogli bi se pojaviti već početkom naredne godine. Registracija novog domena obavljaće se prema usvojenim pravilima Registra nacionalnog Internet domena Srbije (RNIDS). Svi vlasnici postojećih domena, na primer: imedomen.co.yu, imaće prednost prilikom preregistracije istoimenog domena u: imedomen.co.rs, ili u imedomen.rs, pod uslovom da na vreme izvrše rezervaciju. S tim da će prvenstvo prilikom preregistracije postojećih domena sa istovremeno više različitih ekstenzija: co.yu, org.yu, edu.yu, imati zahtevi koji budu prvi primljeni. Iako se očekuje da će se registracijom novih internet domena baviti oko 25 komapanija, EUnet je postala prva kompanija ovlašćena za registraciju novog internet domena.
Jelena Opačić, hosting menadžer u EUnet-u, kaže za RSE, da .yu domen neće odmah biti ukinut i da će važiti još izvesno vreme:
"Važiće do septembra 2009. godine, besplatno će biti do septembra 2008. godine kada će postojati mogućnost, ako se neko nije na vreme pripremio, da produži taj .yu domen za još godinu dana. Nakon septembra 2009. godine će morati da ima već registrovan .rs domen ili će koristiti neki drugi domen koji ima od ranije. U svakom slučaju, ako želi da nastavi da posluje na internetu moraće da se predstavlja na neki način - .yu domenom može da se predstavlja najduže do septembra 2009. godine."

Jelena Opačić ističe da će se cene zakupa .rs domena u EUnet-u kretati izmeðđu 10 i 30 evra, a da će i .yu i .rs domen, izvesno vreme, funkcionisati uporedo:

"U startu šest meseci RNIDS će čuvati sve .rs domene, istoimene kakvi već postoje u .yu domenu. Dakle, ako postoji eunet.co.yu, na primer, samo eunet, kao vlasnik tog domena, može da registruje takav istoimeni eunet.co.rs. Nakon tih šest meseci dok se pravom vlasniku omogućava da registruje domen ako on ne iskoristi šansu da na vreme registruje svoj domen, taj domen će biti raspoloživ za registraciju i moći će svako da ga registruje."

Predviđeno je da proces registrovanja bude automatizovan i da od momenta podnošenja zahteva do registracije ne bi trebalo da prođe više od 24 sata. Domen će moći da se registruje na rok od jedne do 10 godina, a istekom registracije ona mora da se obnovi, najkasnije do 30 dana. Čedomir Šuljagić, član UO Registra nacionalnog Internet domena Srbije, kaže za RSE, da trenutno postoji oko 30 000 registrovanih .yu domena i da će vlasnici tog domena imati prvenstvo pri prelasku na .rs domen:

"Red veličina je okvirno 30 000 registrovanih .yu domena od kojih je, procenjuje se, 20 000 .yu domena stvarno i aktivno a 10 000 pripada firmama koje su u međuvremenu prestale da postoje ili su zamrli."

Nestankom .yu domena znači da se ime Jugoslavija definitivno briše iz virtuelnog polja. Na prostoru bivše Jugoslavije već su pokrenute neke inicijative da se taj domen iskoristi za stvaranje virtuelen države koja bi objedinjavala prostore nekadašnje SFRJ.

Ali, Dejan Ristanović, glavni i odgovorni urednik magazina PC PRESS , kaže za RSE, da to, ipak, neće biti izvodljivo:

"Vrlo teško, mislim da to nije moguće jer međunarodna organizacija koja dodeljuje domene ih isključivo dodeljuje na bazi zvanično dodeljenih domena internacionalnih oznaka. Domen takve neke virtualne države nije nešto što bi neko mogao da registruje tek tako da bi ga koristio – potrebno je da bude u UN i da ima registrovanu poslovnu strategiju da bi mogao da dobije takavdomen."

Usvojeni pravilnici za prelazak na .rs domen predviđaju mogućnost da i fizička lica registruju neograničeni broj Internet domena. Do sada, jedan domen u Srbiji moglo je da registruje isključivo pravno lice. Osim toga, predviđeno je rešavanje sporova oko .rs" domena pred arbitražnim većem Registra nacionalnog Internet domena Srbije. Naime, ukoliko se registracijom domena izaziva, podstiče ili raspiruje nacionalna, rasna, verska ili druga neravnopravnost, mržnja ili netrpeljivost", predviđena je njegova suspenzija.
XS
SM
MD
LG