Dostupni linkovi

Srbija nije položila Karlin test


Vidljivi samo na posterima: vodeći haški begunci Mladić, Karadžić, Hadžić i Župljanin.
Vidljivi samo na posterima: vodeći haški begunci Mladić, Karadžić, Hadžić i Župljanin.

Glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte u izveštaju kojeg je podnela Savetu bezbednosti UN-a, nije ocenila pozitivnom saradnju Srbije zbog toga što se Ratko Mladić još uvek ne nalazi u Hagu.

Da li je Srbija učinila sve kako bi izbegla negativni izveštaj Karle del Ponte o saradnji s Haškim tribunalom?
Odlazeća glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte navela je da se ne samo Mladić već i Karadžić, Hadžić i Župljanin nalaze na dohvat ruke vlasti u Beogradu. Njen izveštaj bio bi pozitivan samo da se do ponedeljka Mladić našao u Hagu. Ipak, zvaničnici u Beogradu tvrde da čine sve što mogu. Vicepremijer Božidar Đelić:

"Bili smo posvećeni tome da svi budu u Hagu, ali to što nisu tamo ne znači da ne radimo sve što je u našoj moći da to tako i bude. U tom smislu sam tražio od nje da gleda činjenice, a ne, možda, konjukturu njenog odlaska i da njen izveštaj ostavi mogućnost našoj zemlji ne samo da se nastavi naše približavanje Evropi nego i za samu saradnju sa Haškim tribunalom, jer je moguće zamisliti i drugačije Vlade u Srbiji koje ni na koji način neće sarađivati sa Haškim tribunalom."

Nakon objavljivanja negativnog izveštaja glavne tužiteljke iz Beograda je poručeno i to da nije samo Srbija kriva što se Mladić nije našao u Haškom tribunalu. Taj stav premijerova Demokratska stranka Srbije temelji na navodima bivše portparolke glavne tužiteljke Florans Hartman da je nekadašnji visoki predstavnik u BiH Pedi Ešdaun imao sastanak sa Radovan Karadžićem i da su neki međunarodni zvaničnici zaustavili njegovo hapšenje. Andreja Mladenović, portparol DSS:

"Prvo Haški tribunal treba da utvrdi sve činjenice i da državu Srbiju obavesti o tome kako bismo zaista videli ko je taj koji krije haške begunce, ko ih štiti i da li je samo država Srbija ta koja je uvek predodređena da bude kriva - da se na nju vrši pritisak zato što neki od haških optuženika nisu još uvek u Hagu."

No, da li je Beograd i pored toga što je saradnja sa Haškim tribunalom jedan od pet prioriteta srpske vlade učinio sve kako bi izbegao negativni izveštaj. Podsetimo da su ranije iz Beograda stizala uveravanja ili davana obećanja koja su se kasnije pokazala neutemeljenim. Upravo na jedan od tih momenata podseća vojni analtičar Aleksandar Radić kada kaže da je nevolja u tome što je država Srbija sebe već više puta kompromitovala u slučajevima koji su jako ozbiljni, kao što je slučaj Mladić:

"U nekim momentima su objavljeni podaci u kojima se jasno navodilo da se, u vreme kada su najviši predstavnici srpske vlasti tvrdili da ne znaju gde je Ratko Mladić, on nalazio u Srbiji pod zaštitom državnih institucija. Posle nekoliko takvih poteza je teško biti verodostojan i tvrditi da je Srbija dosledna u potrazi za Ratkom Mladićem."

Radić dalje kaže da je Karla del Ponte osoba koja odlučuje da li je Srbija dovoljno verodostojna u izvršavanju obaveza prema Haškom tribunalu i da nije ni na kome u Beogradu da tvrdi da li su ispunjeni kriterijumi za saradnju ili ne. A puna saradnja sa Haškim tribunalom, koja podrazumeva izručenje preostalih optuženih, uslov je za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i asocijaciji sa Evropskom unijom, što zvaničnici u Beogradu očekuju da će se dogoditi u januaru.

XS
SM
MD
LG