Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Do nezavisnosti, korak po korak


Hiljade Albanaca okupljenih na ulicama Prištine sa zahtevom da se što pre proglasi nezavisnost. Priština, 10. decembar 2007.

Nekoliko hiljada studenata i građana iz svih delova Kosova je protestvovalo u Prištini zahtevajući da se nezvaisnsot Kosova proglasi u najkraćem roku. Dan "D" kako su mnogi proglasavali 10. decembar, na Kosovu prošao u miru.

Dok kosovski pregovarači ističu kako nema više pregovora o statusu Kosova, već će se u saradnji i koordinaciji sa međunarodnom zajednicom nastaviti proces nezavisnosti Kosova, nekoliko hiljada studenata i građana Kosova mirno je protestvovalo zahtevajući od institucija Kosova da što pre proglase nezavisnost.
Pregovaračka ekipa Kosova smatra zaključenim sve pregovore o statusu Kosova i započeće intenzivne konsultacija sa ključnim međunarodnim partnerima u cilju koordinacije aktivnosti na proglašenju nezavisnosti Kosova i njenog priznavanja, izjavio je nakon sednice Pregovaračke ekipe Kosova, portparol Skender Hiseni.

Predstavnici Kosova su konstatovali da više nema prostora za dalje pregovore i saopštili stav da će uz koordinaciju sa međunarodnim faktorima okončati proces statusa Kosova, proglašavanjem nezavisnosti. Hiseni je rekao da su predstavnici Kosova i sam predsednik Fatmir Sejdiu zatražili od Saveta bezbednosti UN da prisustvuju sednici koja će se održati 19. decembra.
“Pošto će se na tom sastanku i zvanično predstaviti izveštaj Trojke, mi smatramo da predsednik Sejdiu treba da učestvuje na sednici i da iznese stavove Kosova. Ovih dana očekujemo odgovor” , kaže Hiseni.
On je rekao da će se proglašavnje nezavisnosti Kosova dogoditi vrlo brzo, međutim, kako je rekao niko ne može znati tačan datum kada će se to dogoditi.

Priština, 10. decembar 2007. godineHiseni je potvrdio da će osnov za rešenje statusa Kosova biti predlog međunarodnog posrednika Martija Ahtisarija. On je izrazio nadu da će se institucije Kosova koje su rezultat izbora od 17. novembra konstitusati tokom ove nedelje, pošto su samo one ovlašćene da donose odluku o proglašavanju nezavisnosti.

Konstituisanjem novih instituicija prema Hiseniju prestaće mandat pregovaračke ekipe Kosova. Danas u podne nekoliko hiljada studenata i građana iz svih delova Kosova je protestvovalo glavnim ulicama kosovskog glavnog grada zahtevajući da se nezvaisnsot Kosova proglasi u najkraćem roku. Jedan od organizatora protesta Arian Bajraktari je poručio političarima:

Ovo je poslednji trneutak kada vi treba da se dokažete da ste pravi predstvanici građana Kosova, Od vas zahtevamo da proglasite nezavisnost Kosova,. Istovremeno sa ovog mesta pozivamo sve centre odlučivanja kojima želimo reći da je bilo dosta, građani Kosova neće više čekati, dosta smo čekali, rekao je Bajraktari.

Protest je mirno okončan. Istovremeno predsednik Izvrsnog odbora SNV Mitrovice Nebojša Jović ističe kako nema nikakvog osnova da posle 10. decembra bude bilo kakvog sukoba ili eskalaacije situacije:

„Ja očekujem miran period. Mislim da je obaveza i dužnost pre svega albanskog rukovdstva zbog odgovornosti prema svom narodu, nas političara na lokalnom nivou , mislim na srpsku stranu, da ni jednim potezom ili čak izjavom, jačom, neprimerenom, ne stvorimo osnovu za tenzije. Mejdunarodna zajednica mora biti maksimalno oprezna i ona se mora mnogo više ne go do sada držati neutralno. Istovremeno sva naša energija mora da bude orijentisana da sačuvamo stabilnost, jer se u takvoj situaciji može naći i komprimis i sprečiti nasilje i svaku drugu ekscesnu situaciju.
Što se tiče eventualnog, kažem eventualnog proglašenja nezavisnosti, što bi stvorilo tenzije, ako Albanci to učine, neće učiniti pre februara, može se to prolongirati i do marta, a do tada ima mnogo vremena koje trebamo pametno iskoristiti da se nađe neko zajendičko rešenje“.

A šta ne ovo kažu građani Prištine?

„Ja mislim da nakon isteka roka trreba proglasiti nezavisnost, ako imamo u vidu naše rukovodstvo mi ćemo još sačekati, jer su oni po mom mišljenju veoma poslušni prema velikim silama koje stvaraju politiku u svetu“, kaže Skender Vardari iz Prištine.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG