Dostupni linkovi

Pred licem pravde - vijesti


Carla del Ponte
Carla del Ponte

* Glavna tužiteljica Haškog tribunala Carla del Ponte zatražila je početkom sedmice od vlasti u Beogradu da konačno izruče u Hag preostale odbjegle optuženike za koje se vjeruje da se skrivaju u toj zemlji. Ona je pozitivno ocijenila suradnju Srbije u dostavljanju dokumenata i otvaranju pristupa državnim arhivima, ali je rekla kako "nema očekivanih rezultata" u hapšenju preostalih optuženika. Carla del Ponte napušta dužnost ovoga mjeseca, a glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon za njezinoga je zamjenika postavio Sergea Brammertza, koji će stupiti na dužnost glavnog tužitelja Haškog tribunala 1. januara 2008. godine.

* Jedan od nekadašnjih zapovjednika obrane Osijeka Branimir Glavaš, optužen za zločine nad tamošnjim Srbima 1991. godine, ove je sedmice pred Županijskim sudom u Zagrebu iznio svoju obranu. Njegovi su branitelji zatražili da bude pušten iz pritvora i da se brani sa slobode, ali je sud odbio taj zahtjev zbog, kako se navodi, "posebno teških okolnosti koje opravdavaju pritvor”.

Specijalni sud u Beogradu

* Specijalni sud u Beogradu odbacio je u srijedu, zbog bolesti okrivljenoga, optužnicu protiv umirovljenog oficira bivše JNA Vladimira Kovačevića, zvanog Rambo, koja ga je teretila za granitiranje Dubrovnika 1991.

* Pred Vijećem za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu ove je sedmice nastavljeno suđenje osmorici srbijanskih policajaca, optuženih za ubojstvo 48 Albanaca u Suvoj Reci na Kosovu 1999.
godine. Pred sudom su svoj iskaz dali preživjeli i svjedoci ovoga zločina. Suđenje je pratio naš novinar Zoran Glavonjić.

Nas nekoliko desetina policija je naterala da uđemo u piceriju Kalabrija, u zanatskom centru. Rekli su nam da sednemo. Odmah su počeli da pucaju. Podigla sam glavu i videla šesnaestogodišnju kćerku Majolindu - bila je mrtva. Druga kćerka Herolinda, koja je imala 13 godina, bila je ranjena. Moj jedanaestogodišnji sin Altin bio je ranjen, a drugi sin Redon, koji je imao 22 meseca, plakao je i tražio flašicu sa mlekom. Tada su policajci otkrili da smo živi, ponovo su bacilli nešto unutra i videla sam da mi je i najmlađe dete mrtvo. Policajci su se vraćali i ubijali sve koji su davali znake života. Sve su ih poubijali. Nisu ostavili ni decu,” ispričala je pre sudom Šireta Beriša, kojoj je u Suvoj Reci ubijeno četvoro dece i muž Nedžad.

U svedočenju o događaju kada je u dvorištu ispred porodične kuće i picerije ubijeno 48 članova porodice Beriša, ona je rekla da su to učinili srpski policajci u maskirnim uniformama, među kojima je bilo i naoružanih ljudi u civilu. Šireta Beriša rekla je da su među ubicama bili i optuženi Zoran Petković i njegov brat, kao i Milorad Nišavić, nekada vlasnik Hotela “Bos”. Kako je posvedočila, pre masakra ubice su tražile novac kako joj ne bi ubile supruga, pa su joj uzele 4.000 maraka.

Iako teško ranjena, Šireta je preživela masakr u piceriji jer se pravila mrtva, a kasnije je, sa još jednom preživelom i njenim sinom, iskočila iz kamiona kojim su zločinci prema Prizrenu prevozili leševe. Tela ubijenih iskopani su iz masovne grobnice u Batajnici kraj Beograda, na poligonu Specijalne policije.

* Norveška državna agencija za strance počela je pretraživati arhive u potrazi za osobama koje bi mogle biti umiješane u ratne zločine, objavili su mediji u toj zemlji. Pretraga je počela s imenima osoba koje se mogu dovesti u vezu sa zločinima počinjenim u Bosni i Hercegovini, a potaklo ju je ljetošnje hapšenje dvojice Bošnjaka u Norveškoj, osumnjičenih za ratne zločine. Procjenjuje se da u Norveškoj živi oko 12.000 osoba iz BiH.

* Specijalni tim Tužilaštva BiH za Srebrenicu istražuje ratne zločine i genocid koji je tamo počinjen, a nove optužnice bit će podignute uskoro, izjavio je za sarajevski "Dnevni avaz" šef Odjela Tužilaštva BiH za ratne zločine i zamjenik glavnog tužioca David Schwandiman. On je potvrdio da u specijalnom timu trenutno rade "četiri tužioca i četiri specijalna istražitelja". Financiranje jednog od istražitelja ove je sedmice preuzela švicarska vlada.

* * * * *

Program Pred licem pravde - Suđenja za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije pripremaju Radio Slobodna Europa i Institut za ratno i mirnodopsko izvještavanje (IWPR). Svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata - samo u našem radijskom programu i na internet stranici.


XS
SM
MD
LG