Dostupni linkovi

Carla del Ponte čeka odgovore


Carla del Ponte u posjeti Beogradu: arhivski snimak

Pred licem pravde: Suđenja za ratne zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije - Zajednički projekt Radija Slobodna Europa i Instituta za ratno i mirnodopsko izvještavanje.

Glavna tužiteljica Haškog tribunala Carla del Ponte u ponedjeljak je boravila u svom posljednjem službenom posjetu Srbiji u toj funkciji jer krajem 2007, nakon osam godina, napušta ovu dužnost. Prije toga, Carla del Ponte 10. decembra Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda podnosi izvještaj o suradnji Srbije s Tribunalom. Tokom susreta s najvišim dužnosnicima vlasti u Beogradu ona je ponovo inzistirala na izručenju svih optuženika za koje se vjeruje da se kriju u Srbiji. Izvještaj Nebojše Bugarinovića.

Iako su se srpski zvaničnici nadali da će oproštajna poseta Carle del Ponte Beogradu proteći u pomirljivijem tonu od brojnih ranijih susreta, glavna tužiteljka Haškog tribunala ostala je dosledna stilu koji je demonstrirala tokom proteklih osam godina. Ono što nije eksplicitno rekla novinarima u glavnom gradu Srbije, učinila je već dan kasnije u Briselu, na međunarodnoj konferenciji “Balkanska raskršća”. Njena poruka Beogradu i Briselu je više nego jasna:

Zaista ne znam da li je u pitanju samo tehnički problem da se haški optuženik Ratko Mladić locira, jer on ima još uvek zaštitu raznih radikalnih krugova, ili se kalkuliše trenutkom njegovog izručenja. Evropska unija svakako ne treba da potpiše Sporazum pre njegovog izručenja, jer se u suprotnom to neće dogoditi.

Da ne bi bilo zabune, Carla del Ponte naglašava:

Mladić je i dalje u Srbiji. Niko ne tvrdi da je negde drugde. On je u Srbiji i Srbija mora da ga preda Haškom tribunalu - danas, sutra ili prekosutra.

Upravo u suprotno glavnu tužiteljku pokušali su da ubede beogradski zvaničnici. Još na Aerodromu “Nikola Tesla”, šef Nacionalnog saveta za saradnju s Hagom Rasim Ljajić referisao joj je da optuženici Ratko Mladić, Radovan Karadžić, Stojan Župljanin i Goran Hadžić kao da su u zemlju propali:

Mi radimo sve kao da su oni svi u Srbiji, iako takvih saznanja ili potvrda, informacija nemamo. I nema razloga niti potrebe da neko pritiska Srbiju da bi, navodno, ona pod pritiskom izručila optuženike. Mi ih ne krijemo nigde -da bi ih onda u odgovarajućem momentu izručili Tribunalu. Jedini razlog zašto oni nisu u Tribunalu je zato što se očito dobro skrivaju i zato što nisu u ovom momentu dostupni našim državnim organima.

Iako se u javnosti retko pominju detalji iz potraga, u vreme boravka glavne tužiteljke u Beogradu pojavili su se neki novi momenti. Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević rekao je da su tajne službe nedavno došle do saznanja da je optuženi Radovan Karadžić bio u Srbiji 2004., ali da sada nije tu, kao i da se veruje da se Ratko Mladić krije u Srbiji. Takođe, štampa piše da je nedavno u jednoj od akcija pronađena veća količina oružja, a da su Carli del Ponte predate adrese na kojima se Mladić krio 2006. godine.

U ponedeljak su svi sagovornici Carle del Ponte, uključujući i predsednika Borisa Tadića i premijera Vojislava Koštunicu, pokušavali da je uvere u nešto što im nije polazilo za rukom svih prethodnih godina - da čine sve što je u njihovoj moći kako bi ispunili haške obaveze. Ipak, oni kao da su se već pomirili sa činjenicom da poslednji izveštaj o saradnji Srbije sa Haškim tribunalom, koji bi Carla del Ponte trebalo da podnese 10. decembra, neće biti povoljan.

Potpredsednik vlade Božidar Đelić se ipak uzda u činjenicu da je odluka o potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju na Evropskoj uniji. Naš cilj je da to bude 28. januara, kada ćemo predati i kandidaturu za članstvo u Evropskoj uniji, kaže Đelić:

Veoma je važno u kojoj formi će ići izveštaj gospođe Del Ponte 10. decembra na Savetu bezbednosti. Ja sam je sreo u bilateralnom sastanku i rekao da svako radi svoj deo posla i da svako ima deo odgovornosti, da je veoma važno da postoje okolnosti da i sledeće godine Srbija sarađuje s Haškim tribunalom, što podrazumeva da postoje vlade kao sadašnja koja je zacrtala tu saradnju, koja je jedan od njenih strateških prioriteta.


Program Pred licem pravde - Suđenja za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije pripremaju Radio Slobodna Europa i Institut za ratno i mirnodopsko izvještavanje
(IWPR). Svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata - samo u našem radijskom programu i na internet stranici.
XS
SM
MD
LG