Dostupni linkovi

Priština spremna na Ahtisarijev plan


Priština, Foto: Gezim Baxhaku
Priština, Foto: Gezim Baxhaku

Pregovarački tim Kosova saopštio je da je spreman da ostvari sve obaveze iz Ahtisarijevog plana o nadgledanoj nezavisnosti Kosova.


Pregovarački tim Kosova saopštio je danas da je, posle neuspeha pregovora koje je predvodila "trojka" Kontakt grupe, spreman da ostvari sve obaveze iz Ahtisarijevog plana o nadgledanoj nezavisnosti Kosova.

"Predlog izaslanika UN-a Martija Ahtisarija, uključujući i preporuke o nadgledanoj nezavisnosti, kao i paket mera za zaštitu manjina na Kosovu, predstavlja solidnu osnovu za vođenje Kosova i regiona prema svetloj evroatlanskoj perspektivi," navodi se u saopštenju pregovaračkog tima i ističe se da će zajedno i u uskoj koordinaciji sa međunarodnim faktorima raditi na rešenju statusa.

U izjavi su članovi pregovaračkog tima Kosova ponovili ranije izrečeno opredeljenje da ne koriste nasilje, pretnje i zastrašivanje i da će učiniti sve što je u njihovoj moći da bezbednosna situacija na Kosovu ostane mirna.


Preliminarni rezultati drugog kruga izbora

Istovremeno, danas je Centralna izborna komisija saopštila zvanične preliminarne rezultate drugog kruga izbora za predsednike 23 opštine na Kosovu.

Najveći broj glasova u opštinama, prema preliminarnim rezultatima, dobili su kandidati Demokratske partije Kosova koja je i pobednica na parlamentarnim i lokalnim izborima održanim 17. novembra.

Na drugom mestu je Demokratski savez Kosova sa 6 opština u kojima vode njegovi kandidati, među kojima je i Priština.

Kandidati Alijanse za budućnost Kosova su pobedili u tri opštine.

Ocenjeno je da su izbori bili koretni, demokratski i da nije bilo incidenata koje treba posebno spominjati.

XS
SM
MD
LG