Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Kampanja SSCG protiv nacrta Zakona o radu


Srđa Keković

U Utisku nedjelje generalni sekretar Saveza sindikata Crne Gore, Srđa Keković, govori o razlozima za angažovanje Samostalnog sindikata CG protiv novog nacrta Zakona o radu.


KEKOVIĆ: Ovakva konstatacija se ne može vezati sa činjenicom da u Crnoj Gori ima dosta partijskog zapošljavanja, jer je to naš sindrom u zadnjih desetak godina. Nezavisno od toga ko je na vlasti u lokalnim samoupravama, zapošljava se po partijskoj liniji. Naravno, najviše je izraženo takvo zapošljavanje u javnim preduzećima, državnim organima i institucijama, u kojima u ovom trenutku ima vlast koalicija. Međutim, kada je to pominjano, vjerovatno se direktno mislilo na činjenicu da je Zavod za zapošljavanje Crne Gore slijepo pratio politiku vlade po pitanju zapošljavanja, bez obzira koliko to bilo produktivno za naše tržište. Posebno želim da istaknem da je vlada Crne Gore i suviše otvorila tržište rada Crne Gore i omogućila nerezidentima učešće na tržištu, koji su za poslodavce mnogo jeftiniji, nego naša radna snaga. Samo u oblasti građevine, čuli smo, došlo je 50 hiljada zaposlenih sa strane, što govori o tome da se ovdje tržište rada zatvara za našu radnu snagu i da se obara cijena rada, na šta, Zavod za zapošljavanje, nije ni jednom prilikom reagovao.

RSE: Vi ste generalni sekretar Saveza sindikata Crne Gore?

KEKOVIĆ: Tako je. Izabran sam 10. novembra na poziciju generalnog sekretara Saveza sindikata Crne Gore i upravo krećemo u formiranje drugih organa.

RSE: Nazivajući nacrt novog Zakona o radu nakaradnim, zbog niza manjkavosti, koje radno mjesto čini nestabilnim, krenuli ste u kampanju protiv njegova usvajanja. Sa druge strane čujemo obrazloženja da novo radno zakonodavstvo, prije svega, znači obračun sa neradnicima i uvođenje tržišnih principa u zapošljavanju. Na kakav prijem nailazite u kampanji i šta od nje očekujete?

KEKOVIĆ: Naša kampanja je zvanično počela u petak, ali smo pokušali, četrdesetak dana prije, da se pojavimo sa kampanjom, tražeći od predlagača, u ovom slučaju od Ministarstva zdravlja, rada i socijalnog staranja, da nam dostavi radnu verziju Zakona koju su najavili prije dva mjeseca. Konkretno je najavio pomoćnik ministra. Na našu žalost, suprotno uredbama Zakona o slobodnom pristupu informacijama, taj tekst nismo dobili, dok je krilo, koje zastupa bivše rukovodstvo Saveza, taj tekst dobilo i ušlo u socijalni dijalog.

Nije nam jasno zbog čega se sada taj novi zakon donosi. Obrazloženje, koje je predlagač ponudio na početku kampanje, bilo je dosta nemušto, išlo je u pravcu da ovaj Zakon daje velika prava radnicima, da štiti neradnike, da su ovim Zakonom ugroženi poslodavci. Nakon naše kampanje, koja je urodila plodom nakon tri dana protestnih skupova ispred samog Ministarstva zdravlja, rada i socijalnog staranja, taj tekst Zakona je promijenjen u jednom dijelu, ali je još uvijek nakaradan. Nakaradan je prvo zbog toga što su u svim odredbama ovog Zakona data velika prava poslodavcima, koji već u ovom trenutku ta prava imaju izražena. Prevashodno se ovo tiče Ugovora o radu na određeno vrijeme, što dovodi u pitanje ekonomsku, psihološku, ali i svaku stabilnost, kako pojedinca, tako i porodice. Uveden je institut Aneksa ugovora o radu, kojim, u svakom trenutku, poslodavac može destabilizovati i postojeći Ugovor o radu. Uvedena je jedna anticivilizacijska norma koja kaže da poslodavci između sebe mogu da zaključuju sporazum o međusobnoj saradnji i da ustupaju radnika na period do godinu dana, ali i preko tog perioda, bez saglasnosti radnika. Više nema ni disciplinskog, ni nikakvog drugog postupka. U jednom dijelu Zakon to predviđa, ali u drugom dijelu Zakon ostavlja mogućnost da se to pitanje rješava onako kako to anticipira poslodavac u nekom kratkom postupku od pet dana. Ima još mnogo drugih sličnih stavki.

RSE: Ovih dana smo čuli apostrofiranje tih osnovnih zamjerki na prijedlog novog Zakona o radu. Kakve konkretne efekte očekujete od kampanje u koju ste krenuli?

KEKOVIĆ: Uputili smo javni poziv elektronskim i štampanim medijima u ovom izuzetno važnom trenutku za sve trenutno zaposlene, ali i buduće zaposlene u Crnoj Gori, kao i za ukupnu državu. Ovom našom kampanjom želimo dugoročno da sačuvano socijalni mir u Crnoj Gori. Želimo da nam otvore svoje medije, da nam ponude taj prostor da razmijenimo argumente jer se na naše pozive predlagač ne odaziva. Vidjet ćemo da li će u budućim tribinama to učiniti. Mi mislimo da oni nemaju adekvatne argumente. Pozvali smo kompletnu sindikalnu javnost, sve zainteresovane subjekte i intelektualce, da nas podrže, i ukoliko su naši argumenti valjani, da nam upute svoju pismenu podršku putem faksa ili na našu adresu.

Računamo da ćemo na kraju kampanje imati sasvim dovoljan broj takvih podrški, da ih uputimo predlagaču i vladi, ali i parlamentarnim strankama u Crnoj Gori, da se ni po koju cijenu ovakav nacrt Zakona ne uzme u razmatranje jer država Crna Gora u ovom trenutku nije spremna da ide u dalju liberalizaciju našeg tržišta rada i Ugovora o radu sve dok se prethodno ne zaokruži socijalni program, kojeg je država bila dužna da donese. Crna Gora jeste jedna perspektivna i resursima bogata zemlja, sa malim brojem stanovnika, ali u ovom trenutku u Crnoj Gori nacionalni dohodak dijeli se naopako. Mislim da dva procenta ukupnog stanovništva uzima 98 posto tog nacionalnog dohotka, dok svi ostali uzimaju onih dva posto. Ta srazmjera mora da bude okrenuta i tek onda, u tim nekim novim uslovima, možemo da pričamo i da vodimo socijalnu dijalog oko toga kako da uspostavimo ravnotežu u odnosima na relaciji poslodavac-zaposleni.

RSE: Dok vaš Sindikat agituje protiv novog Zakona o radu, drugi Sindikat pokušava da sa socijalnim partnerima izdejstvuje povećanje minimalne cijene rada. Ostavlja li to radnika zbunjenim - ko se zapravo više bori za njegova prava? Kako će se završiti taj sindikalni dualitet, koji je, po nekima, politički instruisan, a tvrdi se kako je krilo, na čijem je čelu Danilo Popović, pod pokroviteljstvom vlasti, a vaše, takozvano reformsko krilo, pod uticajem opozicije.

KEKOVIĆ: Znam da se o nama priča da smo politički eksponenti, da smo plaćenici pojedinih političkih partija, da smo antidržavni i antireformski, ali to je bila jedna očekivana kampanja koju smo u samom startu, kada smo krenuli u februaru ove godine, pretpostavili. Na žalost, ona je bila mnogo snažnija nego što smo očekivali. To nam smeta jer ne možemo da se bavimo sindikalnim stvarima. Kampanja je krenula jer je bivše rukovodstvo šest mjeseci odlagalo svoje izbore. U državi Crnoj Gori u ovom trenutku imamo situaciju u kojoj država podržava to bivše rukovodstvo. Kod nas se među članstvom sumnja da se to upravo radi zbog Zakona o radu i zbog potrebe da u tom socijalnom dijalogu, to bivše rukovodstvo, stavi potpis i saglasnost i na ovaj Zakon. Postoje pokušaji da se mi izbacimo iz pregovora, i o cijeni rada, i o Zakonu o radu i da se ovdje postavi kao partner neko ko odgovara državi. Stvarnost je drugačija - mi smo većinski sindikat, a ne sindikat koji predstavlja elitu.

RSE: Odbacujete da ste pod bilo kojim političkim uticajem?

KEKOVIĆ: Apsolutno. To će pokazati budućnost. Već se sada vidi da je članstvo prošlo prvu nervozu i neke kuhinje koje su pokušale da nam zalijepe neke prljave etikete.

XS
SM
MD
LG