Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Proglašenje nezavisnosti u februaru?


Priština - zgrada Vlade Kosova, Photo_ Gezim Baxhaku

Na Kosovu Albanci i Srbi različito gledaju na predstojeće dane i vrijeme nakon 10 decembra kada će pred glavnim tajnikom UN biti izvještaj međunarodne 'trojke' i kada se treba odlučiti kako dalje.

Svako dalje odlaganje rešavanja statusa Kosovo može doneti destabilizaciju situacije na Kosovu, smatraju politički predstavnici i analitičari. Istovremeno, predstavnici kosovskih Srba ističu kako su različiti predlozi o proglašenju nezavisnosti Kosova samo probni baloni i da će konačnu odluku o procesu doneti međunarodna zajednica.

Generalni sekretar Demokratske partije Kosova Jakup Krasniqi ističe kako očekuju zvanični završetak dodatnog procesa pregovora o statusu i konsolidaciju kosovskih institucija, da bi posle toga odlučili o narednim koracima:

„Sacekaćemo stav generalnog sekretara UN-a i Evropske unije u vezi sa vrlo dugim periodom pregovora i sigurno je da će institucije Kosova na početku 2008. godine doneti odluke u saglasnosti sa politčkom voljom građana Kosova“.

Krasniqi ističe da očekuje da se na sednici Skupštine Kosova vodi rasprava o statusu i, u saglasnosti sa međunarodnim faktorima koji podržavaju nezavisnost Kosova, utvrdi redosled poteza koje treba preduzeti u proglašavanju i priznavanja nezavisnosti Kosova. Skupština Kosova u saradnji sa međunarodnom zajednicom treba da odredi konkretan datum za rešavanje statusa Kosova, kaže politički savetnik aktuelnog premijera Kosova Arber Qirezi, ističući da period između utvrđivanja datuma i proglašavanja nezavisnosti ne treba da bude duži od dva meseca:

„Očekuje se da Skupština odredi tačan datum kada će se proglasiti nezavisnost Kosova. Taj će se datum po svemu sudeći odrediti u saradnji sa međunarodnom zajendicom, SAD i EU. Od određivanja datuma do proglašavanja nezavisnosti biće period od oko dva meseca.“

Qirezi smatra da ukoliko se Skupština bude brzo konstitusala, do sredine decembra, onda bi se do tokom februara na Skupštini mogla proglasiti nezavisnost. Priče o datumima kada treba proglasiti nezavisnost Kosova su samo probni baloni da bi se videlo šta o tome misle građani Kosova, kaže jedan od lidera „Srpske liste za Kosovo i Metohiju“, Ranđel Nojkić. On kaže kako o statusu neće odlučiti ni Priština ni Beograd već međunarodna zajednica. Predavač na Uiverzitetu Priština Qerim Qerimi kaže kako je dalje odlaganje rešenja statusa neprihvatljivo za sve strane:

„Ovaj je proces stvarno odlagan više nego što je bilo ko mogao da zamisli i, imajući to u vidu, svako dalje odlaganje može proizvesti neprihvatljive rezultate za sve strane. Nije moguće tačno odrediti vreme kada se proglašenje moze dogoditi, ali bi bilo prihvatljivo da se tokom januara 2008. donese odluka, koja bi bila rezultat saglasnosti između predstavnika Kosova i najvećeg dela međunarodne zajednice u koju svrstavam SAD i glavne zemlje EU.“

Predstavnici institucija Kosova su najavili da će vrlo brzo nakon predaje izvešaja 'trojke' Kontakt-grupe generalnom sekretaru UN, Ban Ki Munu u saradnji sa međunarodnom zajednicom, odnosno kako u Prištini kažu - Vašingtonom i Briselom, proglasiti nezavisnost. Međunarodna krizna grupa pak ističe kako bi najbolje bilo da se sa proglašavanjem nezavisnosti sačeka do maja iduće godine.

XS
SM
MD
LG